Ingredience

– 2 hrnky krupice
– 6 PL ghí
– hrst kešu ořechů
– hrst nesířených rozinek
– 1,5 hrnku nerafinovaného cukru
– 3 hrnky rozmixovaných pomerančů (případně vymačkané pomerančové šťávy)
– 1,5 – 2 hrnky vody (dle potřeby)
– 1 PL nastrouhané pomerančové kůry
– koření – skořice, anýz, badyán, hřebíček

Postup

Nejprve si rozmixujeme nebo odšťavníme pomeranče. Z důkladně omyté (mýdlem nebo solí) pomerančové slupky nastrouháme pomerančovou kůru, pozor strouháme pouze oranžovou část, bílá je už hořká. V hrnci se silnějším dnem opražíme na sucho, na mírném plamenu krupici dozlatova. Pozor, nesmí se připalovat, je nutné opravdu na mírném plamenu. Předáme krupici do misky a do stejného hrnce nebo pánve dáme 6 PL ghí a orestujeme na něm kešu a rozinky. Vytáhneme kešu a rozinky do misky. Do stejné pánve přidáme koření, cukr, rozmixované pomeranče, pomerančovou kůru a 1 hrnek vody. Dobře zamícháme, aby se cukr rozpustil a přivedeme k varu. Jakmile se vaří, velmi pomalu přidáváme opraženou krupici tak, aby se nevytvořily hrudky. Důkladně mícháme, abychom zabránili tvorbě hrudek. Vaříme asi 10 – 15 minut (dokud není krupice měkká), můžeme přidávat postupně vodu, aby měla halva vláčkou konzistenci. Nakonec přidáme orestované kešu a rozinky a přikryjeme pokličkou a odstavíme ze sporáku.

Ostatní články

Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →

Pro více informací nás kontaktujte na: