Na 4 porce budeme potřebovat 200 g rýže Basmati, 200 g předem namočené mungo fazole, zeleninu dle chuti – můžeme zvolit např. červenou řepu, lilek, celer, batáty, brambory, cuketa, květák, brokolice, rajčata nebo papriku. Můžete použít jednu zeleninu nebo kombinaci více druhů dle chuti a konstituce. Dále ghí, římský kmín, čerstvý zázvor, fenykl, kurkuma, pepř a sůl.
Nejdříve vymyjeme mungo fazole a rýži Basmati. Mungo fazole můžeme nahradit za jinou luštěninu, ale mungo fazole jsou ideální pro všechny konstituce. Dáme vařit mungo do vody a postupně sbíráme pěnu. Zeleninu dáme vařit v jiném hrnci do zhruba půl litru vody a přivedeme k varu, přidáme k zelenině opranou rýži a vaříme asi 15 – 20 minut, dokud není rýže i zelenina měkká. Po uvaření ke směsi zeleniny s rýží přidáme do měkka uvařené mungo a vše promícháme a vaříme dalších asi 10 minut, až bude mít kičrí hustotu kaše. Nakonec si na pánvi nebo v hrnci se silnějším dnem uděláme čons. Čons děláme proto, aby koření pustilo svou chuť i léčivé vlastnosti. Dáme rozpálit asi 3 polévkové lžíce ghí a na rozpáleném ghí osmahneme 1 čajovou lžičku (ČL) římského kmínu, 1ČL nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1ČL fenyklu, 2ČL kurkumy a 2ČL mletého pepře. Vlijeme čons do kičrí a na konci vše osolíme asi 1ČL himalájské soli a důkladně promícháme. Solit by se mělo jídlo až na konci vaření, jinak pustí šťávu a zvyšuje tak vátu.
Pokud chcete obměnu kičří nebo snížit vatické vlastnosti potravin, např. květáku a brokolice, lze do kičrí zamíchat nakonec smetanu.
Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →
Pro více informací nás kontaktujte na: