Ingredience:

  • 2 hrnky kešu ořechů
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • půl hrnku vody
  • 2 PL ghí
  • 1/4 ČL kardamomu
  • 1ČL růžové vody (volitelné)

Postup

Je vhodné kešu ořechy nejprve namočit na několik hodin a pak nechat důkladně uschnout (ideálně udělat alespoň den či dva předem).

Následně dáme kešu ořechy do food procesoru nebo mixéru s noži a rozmixujeme na jemný prášek (tady je nutné, aby ořechy byly skutečně již proschlé). Pozor, nerozmixovat je až do másla, proto je vhodné nemixovat nepřetržitě, ale pulzovat mixérem.

Do hrnce nebo pánve se silnějším dnem dáme rozmixovaný (práškový) cukr a vodu, promícháme a necháme cukr rozpustit, můžeme přidat i růžovou vodu. Vaříme asi 3-5 minut, konzistence by měla být taková, že když naberete trošku mezi dva prsty, tak se bude sladká směs natahovat, bude lepivá. Poté přidáme na prášek rozmixované kešu ořechy a dobře promícháme. Je důležité míchat, dokud se směs důkladně nespojí a nevznikne hladké těsto (pasta). Přidáme 1 lžíci ghí a drcený kardomom a opět promícháme. Vaříme a průběžně mícháme, dokud se hladká pasta nezačne odlepovat od dna pánve. Pozor, je důležité nevařit příliš dlouho a nepřevařit, pak by těsto ztvrdlo.

Připravíme si pečící papír, který potřeme 1PL ghí a přeneseme zde těsto.Těsto pomocí stěrky převalujeme, dokud nezhoustne, pak mírně prohněteme prsty, čímž zvláční (pozor hnětení by mělo být opravdu velmi jemné). Případně, že těsto nemá hladkou konzistenci pasty, můžeme přidat ještě trošku ghí. Pečícím papírem vysteleme plech nebo nějakou formu a přeneseme zde těsto. Rozválíme těsto na výšku asi půl centimetru – centimetr a nakrájíme na kosočtverce nebo jiné tvary. Po vyhlazení můžeme servírovat.

V ledničce můžeme uchovat klidně i týden, ale je to tak výborný recept, že určitě nevydrží :-).

TIP

Tento dezert je tradiční v Indii, kde ho najdete zpravidla ještě potřený stříbrnou vrstvou. Toto stříbro lze zakoupit i u nás a budete tak mít zajímavý a nevšední dezert.

Ostatní články

Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →

Pro více informací nás kontaktujte na: