O třech kvalitách (gunách), kterými jsou dobro, vášeň a tamas jste se mohli dočíst v příspěvku. Pro naši harmonii a fyzické i mentální zdraví je důležitá harmonie. Harmonie může nastat tehdy, když se snažíme co nejvíce fungovat v kvalitě dobra, redukujeme kvalitu vášně a vyhýbáme se kvalitě nevědomosti.
Velmi výrazně nás ovlivňuje to, co jíme. Proto se také říká, jsme to, co jíme. Proto bychom se zejména v jídle měli držet pravidla, že bychom měli jíst nejvíce jídla z kvality dobra, v omezeném množství z kvality vášně a vyhýbat se jídlům v kvalitě nevědomosti.
Jídla z kvality dobra jsou léčivá a pomáhají nám harmonizovat dóši. Jsou to kvalitní potraviny, které nám dávají energii, sílu, zdraví, podporují lásku, soucit, intelekt, paměť, náš rozvoj. Jídla z kvality dobra pomáhají také duchovnímu rozvoji.
Avšak přestože se jedná se o potraviny z kvality dobra, důležitá je jejich příprava. To, že připravíme potravinu z kvality dobra, ještě nezaručuje, že i výsledný oběd bude v kvalitě dobra. Pokud jídlo vaříme ve vodě či na páře nebo dusíme, je to příprava jídla v kvalitě dobra. Jídla, které mají decentní množství koření, nejsou ani výrazně pálivá, výrazně sladká, nemají přemíru soli či nejsou výrazně kyselá.
Důležité je ale i celkové prostředí a nastavení kuchaře. Je důležité vařit v čisté kuchyni, kde je uklizeno, nejsou tam zbytky starého jídla nebo neumyté nádobí. Také je důležité, jaké nádobí se na přípravu používá, měli bychom používat kvalitní, čisté a pěkné nádobí. Měli bychom dbát na čistý sporák. Čistota kuchaře je důležitá, tedy měl by vařit čistý (po sprše), v čistém oblečení. Také čistota mysli při vaření je důležitá, neměli bychom vařit ve stresu, naštvaní, unavení… Je vhodné si u vaření pouštět hudbu z kvality dobra. Takto uvařené jídlo je lék a je dobře stravitelné.
Jídla z kvality dobra jsou také čerstvě připravené a nejsou průmyslově zpracované. Tedy jídlo, které jíme druhý den, ohříváme, již není z kvality dobra.
Avšak veškerá jídla jsou v kvalitě dobra pouze tehdy, pokud je máme v omezeném množství, pokud se přejíme i jídlem z kvality dobra, už nás to většinou ovlivňuje a stahuje až do kvality nevědomosti. Tedy je nutné mít vyvážené chutě a vyvážené množství stravy.
Vše, co je aktivní, rychlé, prudké, vášnivé, ctižádostivé a touha.
Mezi jídla z kvality vášně patří:
Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →
Pro více informací nás kontaktujte na: