Jak se přiblížit ke kvalitě dobra ve stravě?

Tři kvality (guny)

O třech kvalitách (gunách), kterými jsou dobro, vášeň a tamas jste se mohli dočíst v příspěvku. Pro naši harmonii a fyzické i mentální zdraví je důležitá harmonie. Harmonie může nastat tehdy, když se snažíme co nejvíce fungovat v kvalitě dobra, redukujeme kvalitu vášně a vyhýbáme se kvalitě nevědomosti. 

Velmi výrazně nás ovlivňuje to, co jíme. Proto se také říká, jsme to, co jíme. Proto bychom se zejména v jídle měli držet pravidla, že bychom měli jíst nejvíce jídla z kvality dobra, v omezeném množství z kvality vášně a vyhýbat se jídlům v kvalitě nevědomosti.

Jídla z kvality dobra

Jídla z kvality dobra jsou léčivá a pomáhají nám harmonizovat dóši. Jsou to kvalitní potraviny, které nám dávají energii, sílu, zdraví, podporují lásku, soucit, intelekt, paměť, náš rozvoj. Jídla z kvality dobra pomáhají také duchovnímu rozvoji.

  • Jídla z kvality dobra jsou čerstvá, šťavnatá, lehká, výživná a chutná. Patří zde zejména dobře stravitelná jídla, jako jsou obiloviny – zejména špalda, rýže basmati, tapioka. Z luštěnin pak mungo fazole nebo žlutá čočka. 
  • Mezi ovoce z kvality dobra patří mango, datle, fíky, kokos, hrušky, granátové jablko, hroznové víno. 
  • Z kvality dobra jsou také většina druhů zeleniny – listová zelenina, chřest, cuketa.
  • Do kvality dobra patří čerstvé mléčné produkty a čerstvé mléko, ghí.
  • Z ořechů pak mandle, koření jako je šafrán, kurkuma, římský kmín, koriandr, kardamom, fenykl.
  • Sezamové semena, kokosový ořech.
  • Ze sladidel můžeme mezi dobro zařadit kvalitní med a v malém množství jaggery a nerafinovaný přírodní cukr.

Jak připravit jídlo, aby bylo v kvalitě dobra?

Avšak přestože se jedná se o potraviny z kvality dobra, důležitá je jejich příprava. To, že připravíme potravinu z kvality dobra, ještě nezaručuje, že i výsledný oběd bude v kvalitě dobra. Pokud jídlo vaříme ve vodě či na páře nebo dusíme, je to příprava jídla v kvalitě dobra. Jídla, které mají decentní množství koření, nejsou ani výrazně pálivá, výrazně sladká, nemají přemíru soli či nejsou výrazně kyselá.

Důležité je ale i celkové prostředí a nastavení kuchaře. Je důležité vařit v čisté kuchyni, kde je uklizeno, nejsou tam zbytky starého jídla nebo neumyté nádobí. Také je důležité, jaké nádobí se na přípravu používá, měli bychom používat kvalitní, čisté a pěkné nádobí. Měli bychom dbát na čistý sporák. Čistota kuchaře je důležitá, tedy měl by vařit čistý (po sprše), v čistém oblečení. Také čistota mysli při vaření je důležitá, neměli bychom vařit ve stresu, naštvaní, unavení… Je vhodné si u vaření pouštět hudbu z kvality dobra. Takto uvařené jídlo je lék a je dobře stravitelné.

Jídla z kvality dobra jsou také čerstvě připravené a nejsou průmyslově zpracované. Tedy jídlo, které jíme druhý den, ohříváme, již není z kvality dobra.

Avšak veškerá jídla jsou v kvalitě dobra pouze tehdy, pokud je máme v omezeném množství, pokud se přejíme i jídlem z kvality dobra, už nás to většinou ovlivňuje a stahuje až do kvality nevědomosti. Tedy je nutné mít vyvážené chutě a vyvážené množství stravy. 

Jídla z kvality vášně

Vše, co je aktivní, rychlé, prudké, vášnivé, ctižádostivé a touha.

Mezi jídla z kvality vášně patří:

  • Obiloviny jako je bílá pšeničná mouka, kukuřičná mouka, pohanka a jáhly. 
  • Luštěniny jako je fazole adzuki, hnědá čočka, hrách.
  • Z ovoce zejména kyselé ovoce, jako jsou pomeranče.
  • Ze zeleniny patří mezi kvalitu vášně brambory, kukuřice, rajčata, lilek, paprika, kapusta, zelí, křen, červená řepa.
  • Pálivá koření – hlavně čili, sůl, kajenský pepř, jalapeno papričky, černý pepř, hřebíček, muškátový oříšek.
  • Zpracovaný cukr a obecně většina sladkostí, které nejsou průmyslově zpracovány, ale doma vytvořené výrazně sladké dezerty a sladkosti jsou v kvalitě vášně. 
  • Patří zde většina mléčných výrobků, mléko, které není čerstvě nadojené, čerstvý sýr, jogurt, tvaroh. 
  • Nakládaná zelenina a většina ořechů jsou z kvality vášně. Patří zde i káva, černý, zelený, bílý čaj, čokoláda.
  • Do kvality vášně patří smažená jídla, obecně pálivá, výrazně sladká, sladká či výrazně kyselá jídla, také jídla s přemírou koření.
  • Například víno a neoplodněná vejce sice patří do kvality vášně, avšak ayurvéda je nedoporučuje konzumovat z hlediska dalších účinků.
  • Mezi potraviny, které patří do kvality vášně, ale mají tamasické vlastnosti patří cibule, česnek (proto ayurvéda doporučuje se jim vyhýbat) a koření asefoitida.

Jídla z kvality nevědomosti

  • Jídlo z kvality nevědomosti zahrnuje hlavně maso, vejce, houby, alkohol, tvrdé a tavené sýry, plísňové sýry, hermelín, průmyslově zpracované potraviny, mražená jídla (včetně mražené zeleniny), limonády, konzervovaná jídla (včetně zeleniny a luštěnin – např. konzervovaný hrášek, fazole, kukuřice), bílý cukr. 
  • Dále zde patří homogenizované mléko a všechny průmyslově upravované potraviny.
  • Mezi kvalitu nevědomosti patří stará jídla (tedy jídla vařená předešlého či jiného dne), ohřívaná jídla v mikrovlnné troubě. Zkažená jídla jsou v kvalitě nevědomosti, stejně jako fermentovaná, geneticky modifikovaná jídla. 
  • Do kvality nevědomosti také patří jídla připravovaná ve špinavé kuchyni, špinavém nádobí, dále spálená jídla. 

Ostatní články

Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →

Pro více informací nás kontaktujte na: