Jak se přiblížit ke kvalitě dobra ve stravě?

Tři kvality (guny)

O třech kvalitách (gunách), kterými jsou dobro, vášeň a tamas jste se mohli dočíst v příspěvku. Pro naši harmonii a fyzické i mentální zdraví je důležitá harmonie. Harmonie může nastat tehdy, když se snažíme co nejvíce fungovat v kvalitě dobra, redukujeme kvalitu vášně a vyhýbáme se kvalitě nevědomosti. 

Velmi výrazně nás ovlivňuje to, co jíme. Proto se také říká, jsme to, co jíme. Proto bychom se zejména v jídle měli držet pravidla, že bychom měli jíst nejvíce jídla z kvality dobra, v omezeném množství z kvality vášně a vyhýbat se jídlům v kvalitě nevědomosti.

Jídla z kvality dobra

Jídla z kvality dobra jsou léčivá a pomáhají nám harmonizovat dóši. Jsou to kvalitní potraviny, které nám dávají energii, sílu, zdraví, podporují lásku, soucit, intelekt, paměť, náš rozvoj. Jídla z kvality dobra pomáhají také duchovnímu rozvoji.

  • Jídla z kvality dobra jsou čerstvá, šťavnatá, lehká, výživná a chutná. Patří zde zejména dobře stravitelná jídla, jako jsou obiloviny – zejména špalda, rýže basmati, tapioka. Z luštěnin pak mungo fazole nebo žlutá čočka. 
  • Mezi ovoce z kvality dobra patří mango, datle, fíky, kokos, hrušky, granátové jablko, hroznové víno. 
  • Z kvality dobra jsou také většina druhů zeleniny – listová zelenina, chřest, cuketa.
  • Do kvality dobra patří čerstvé mléčné produkty a čerstvé mléko, ghí.
  • Z ořechů pak mandle, koření jako je šafrán, kurkuma, římský kmín, koriandr, kardamom, fenykl.
  • Sezamové semena, kokosový ořech.
  • Ze sladidel můžeme mezi dobro zařadit kvalitní med a v malém množství jaggery a nerafinovaný přírodní cukr.

Jak připravit jídlo, aby bylo v kvalitě dobra?

Avšak přestože se jedná se o potraviny z kvality dobra, důležitá je jejich příprava. To, že připravíme potravinu z kvality dobra, ještě nezaručuje, že i výsledný oběd bude v kvalitě dobra. Pokud jídlo vaříme ve vodě či na páře nebo dusíme, je to příprava jídla v kvalitě dobra. Jídla, které mají decentní množství koření, nejsou ani výrazně pálivá, výrazně sladká, nemají přemíru soli či nejsou výrazně kyselá.

Důležité je ale i celkové prostředí a nastavení kuchaře. Je důležité vařit v čisté kuchyni, kde je uklizeno, nejsou tam zbytky starého jídla nebo neumyté nádobí. Také je důležité, jaké nádobí se na přípravu používá, měli bychom používat kvalitní, čisté a pěkné nádobí. Měli bychom dbát na čistý sporák. Čistota kuchaře je důležitá, tedy měl by vařit čistý (po sprše), v čistém oblečení. Také čistota mysli při vaření je důležitá, neměli bychom vařit ve stresu, naštvaní, unavení… Je vhodné si u vaření pouštět hudbu z kvality dobra. Takto uvařené jídlo je lék a je dobře stravitelné.

Jídla z kvality dobra jsou také čerstvě připravené a nejsou průmyslově zpracované. Tedy jídlo, které jíme druhý den, ohříváme, již není z kvality dobra.

Avšak veškerá jídla jsou v kvalitě dobra pouze tehdy, pokud je máme v omezeném množství, pokud se přejíme i jídlem z kvality dobra, už nás to většinou ovlivňuje a stahuje až do kvality nevědomosti. Tedy je nutné mít vyvážené chutě a vyvážené množství stravy. 

Jídla z kvality vášně

Vše, co je aktivní, rychlé, prudké, vášnivé, ctižádostivé a touha.

Mezi jídla z kvality vášně patří:

  • Obiloviny jako je bílá pšeničná mouka, kukuřičná mouka, pohanka a jáhly. 
  • Luštěniny jako je fazole adzuki, hnědá čočka, hrách.
  • Z ovoce zejména kyselé ovoce, jako jsou pomeranče.
  • Ze zeleniny patří mezi kvalitu vášně brambory, kukuřice, rajčata, lilek, paprika, kapusta, zelí, křen, červená řepa.
  • Pálivá koření – hlavně čili, sůl, kajenský pepř, jalapeno papričky, černý pepř, hřebíček, muškátový oříšek.
  • Zpracovaný cukr a obecně většina sladkostí, které nejsou průmyslově zpracovány, ale doma vytvořené výrazně sladké dezerty a sladkosti jsou v kvalitě vášně. 
  • Patří zde většina mléčných výrobků, mléko, které není čerstvě nadojené, čerstvý sýr, jogurt, tvaroh. 
  • Nakládaná zelenina a většina ořechů jsou z kvality vášně. Patří zde i káva, černý, zelený, bílý čaj, čokoláda.
  • Do kvality vášně patří smažená jídla, obecně pálivá, výrazně sladká, sladká či výrazně kyselá jídla, také jídla s přemírou koření.
  • Například víno a neoplodněná vejce sice patří do kvality vášně, avšak ayurvéda je nedoporučuje konzumovat z hlediska dalších účinků.
  • Mezi potraviny, které patří do kvality vášně, ale mají tamasické vlastnosti patří cibule, česnek (proto ayurvéda doporučuje se jim vyhýbat) a koření asefoitida.

Jídla z kvality nevědomosti

  • Jídlo z kvality nevědomosti zahrnuje hlavně maso, vejce, houby, alkohol, tvrdé a tavené sýry, plísňové sýry, hermelín, průmyslově zpracované potraviny, mražená jídla (včetně mražené zeleniny), limonády, konzervovaná jídla (včetně zeleniny a luštěnin – např. konzervovaný hrášek, fazole, kukuřice), bílý cukr. 
  • Dále zde patří homogenizované mléko a všechny průmyslově upravované potraviny.
  • Mezi kvalitu nevědomosti patří stará jídla (tedy jídla vařená předešlého či jiného dne), ohřívaná jídla v mikrovlnné troubě. Zkažená jídla jsou v kvalitě nevědomosti, stejně jako fermentovaná, geneticky modifikovaná jídla. 
  • Do kvality nevědomosti také patří jídla připravovaná ve špinavé kuchyni, špinavém nádobí, dále spálená jídla. 
Share on facebook
Share on email

Ostatní články

Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →

Pro více informací nás kontaktujte na: