Ayurvéda rozlišuje šest základních chutí, tedy sladká, slaná, hořká, trpká, pálivá a kyselá. Principem stravování dle ayurvédy je mít v jídle všech šest chutí, tedy vyvážené jídlo by mělo všechny tyto chutě obsahovat. Jaké potraviny či koření mají tyto jednotlivé chutě?
Při přípravě jídel bychom měli brát v potaz vlastnosti jednotlivých potravin. Obecně lze říci, že harmonické jídlo by mělo vždy obsahovat všech šest chutí. Záleží ale na podílu zastoupení jednotlivých chutí. To se odvíjí od konstituce, míry nerovnováhy organismu, aktuálního počasí, roční a denní doby. Avšak i na tom, v jaké psychické a fyzické pohodě/nepohodě se nacházíte, jakou životní fází procházíte, či zda máte třeba větší množství stresu, strachu apod.
Výrazné preferování některé z chutí je však signálem, že organismus není v rovnováze. Výrazná preference jedné chuti naopak dříve nebo později povede k vytvoření nerovnováhy. Stejně tak je signálem tvrdošíjné vyhýbání některé chuti, což má obdobné účinky. Tím, že se pozorně budeme sami sebe pozorovat, lze si velmi účinně pomoc s jednoduchou diagnostikou.
Dodržování základních principů zejména ve stravě je důležitou formou, jak udržovat naše fyzické i duševní zdraví v rovnováze. Naše zdraví je totiž ze 70 – 80 % ovlivňováno stravou.
Sladká chuť
Kyselá
Slaná
Pálivá
Hořká
Trpká
Kapha
Váta:
Pitta
Jinými slovy můžeme shrnout vliv chutí na dóše takto:
Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →
Pro více informací nás kontaktujte na: