Základní principy stravy dle ayurvédy - 1. část

Mezi základní principy stravování patří správné kombinace jídel a zejména nekombinovat a nejíst společně potraviny, které se tráví jiným způsobem.

Nevhodné kombinace potravin mohou způsobovat špatné trávení, hnití potravy v zažívacím traktu či plynatost. Pokud však k této nevhodné stravě dochází douhodobě, může to vést k nemocem.

V tomto článku budou ukázány základy, čemu je vhodné se vyhnout a co nejíst dohromady.

1. Nekombinovat syrovou a vařenou stravu

Důležitým pravidlem a zásadou je nejíst dohromady syrové a vařené potraviny. Tedy k vařenému obědu či večeři nejíst syrovou zeleninu. Příkladem může být, že není vhodné si k vařenému obědu dát syrový salát ve formě listového salátu, okurkový salát, syrový salát z mrkve apod. nebo jinou syrovou zeleninou, nakrájenou ozdobu ve formě syrových rajčat, okurky jako přízdobu na talíř.

Další čemu je nutné se vyvarovat, je po vařeném jídle si dát ovoce. Např. v jižních zemích je často zvykem servírovat ovoce nebo meloun jako dezert po obědě. Toto ovoce se nestráví a kvasí tak v trávicím traktu. Ovoce je nutné jíst vždy s dostatečným odstupem od jídla a nikdy ne po jídle. Je nutné se vyvarovat syrovému ovoci také v dezertech po jídle, např. v různých pohárech apod.

Nekombinujte syrovou a vařenou stravu ani u snídaní, tedy není vhodné kombinovat vařené potraviny se syrovou zeleninou nebo ovocem. Obilné kaše s čerstvým ovocem. Je možné si ovoce v kaši dostatečně rozvařit a jíst dohromady kaši s vařeným ovocem. Nebo do kaše lze přidat sušené (předem namočené) ovoce.

2. Nekombinovat čerstvé ovoce s ostatními potravinami

Dalším pravidlem je nekombinovat syrové ovoce a zeleninu v jídle. Tedy ovoce jíst vždy samostatně, nekombinovat ani s vařenou ani se syrovou zeleninou ani jinými potravinami. Nekombinujte syrové ovoce ani s ořechy. Ideální je ovoce jíst na prázdný žaludek a nekombinovat s ninými potravinami.

Není vhodné ani kombinovat sladké ovoce s kyselým ovocem.

3. Nekombinovat čerstvé ovoce a mléčné výrobky

Další zásadou je nekombinovat syrové ovoce s mléčnými výrobky. Jako příklad může být, že není vhodné si dávat čerstvé ovoce do jogurtu, nejíst čerstvé ovoce se šlehačkou, či jako koktejly, kdy se mixuje čestvé ovoce s mlékem atd. Pokud si chcete dát do jogurtu ovoce, je vhodné ovoce nejprve uvařit. Vařené ovoce ideálně ještě s kořením lze pak dát do jogurtu, zakysané smetany, tvarohu a jíst jako dezert.

Snad nejhorší příklad je kombinace banánu s mlékem či mléko s melounem.

Výjimkou u tohoto pravidla je kombinace čerstvého manga a jogurtu, kdy se připravuje jako mango lassí. Toto lassí připravené s kořením je vhodné zejména v letním období.

4. Nekombinovat horké pokrmy se studenými

Pravidlo, že není vhodné kombinovat horké pokrmy se studenými znamená, že nepijte při teplém jídle (kaši, obědu apod.) studené nápoje ani studenou vodu. Studený nápoj zastavuje trávení a jídlo se tak nestráví. Také není vhodné si přidat k obědu nějaké studené, vychlazené jídlo apod.

Share on facebook
Share on email

Ostatní články

Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →

Pro více informací nás kontaktujte na: