Kvalita nevědomosti

Kvalita nevědomosti - tamo guna, tamas

Všechny tři guny (sattva, rajas i tamas) jsou do určité míry spolupřítomny v každém předmětu tvoření, i když některé předměty vyvstávají primárně ze sattvy a jiné z tamasu.

 
Guny nás ovlivňují celkově, ovlivňují také naši mysl a tamasické kvality se projevují jako otupělost, temnost, deprese, sumtek a lenost.

Vliv kvality nevědomosti na naše zdraví

Jídla z kvality nevědomosti navíc zvyšují pesimismus, nevědomost, nedostatek zdravého rozumu, nenasytnost, bezbožnost, zločinné sklony, pochyby, pocity méněcennosti.
U dětí navíc způsobují tamasická jídla hyperaktivitu.

Vyvarování se kvalitě nevědomosti je velmi důležité pro naše zdraví. Abychom měli dobré fyzické a mentální zdraví, je potřeba se vyhýbat kvalitě nevědomosti.

Strava v kvalitě nevědomosti

Strava v kvalitě nevědomosti má nízkou kvalitu, je bez života. Do kvality nevědomosti patří potraviny, které jsou:

  • mražené
  • konzervované
  • průmyslově zpracované
  • ohřívané či jinak vařené v mikrovlnné troubě

Tedy veškerá mražená jídla jsou v kvalitě nevědomosti, i mražená zelenina, jídla, která uvaříte a dáte zamrazit, mražené polotovary, zmrzlina apod.

Dále jsou v kvalitě nevědomosti veškerá konzervovaná jídla, tedy různé luštěniny z konzervy, hotová jídla v konzervě apod.

A veškerá průmyslově zpracovaná jídla, včetně jídel, kde jsou přidané různé látky zvýrazňující chutě, „Éčka“ apod. Veškerá jídla, která jsou průmyslově vyráběná jako polotovary. Také většina pečiva, které je z hotového rozmrazeného polotovaru či různé sušenky, křupky, lupínky…

Strava v kvalitě nevědomosti zahrnuje také:

  • jídla uvařená předem, tedy např. den předem uvařené jídlo a pak ohřáté
  • jídla ohřívaná a veškerá jídla z mikrovlnné trouby
  • jídla dlouho vařená, převařená, rozvařená
  • přezrálé ovoce a zelenina
  • sterilovaná jídla
  • veškerá jídla, která jsou zkažená, plesnivá, kvasící, kazící se, nechutná

Konkrétní potraviny v kvalitě nevědomosti

Jídla, která patří do kvality nevědomosti jsou:

  • maso
  • vejce
  • plísňové sýry
  • tvrdé sýry
  • tavené sýry
  • veškeré houby
  • avokádo
  • sycené nápoje
  • většina hotových cukrovinek a pochutin – sušenky, křupky, popcorn
  • zmrzlina
  • smažená jídla
  • kvašená jídla
  • tvrdý alkohol
  • veškeré drogy
  • léky, které přinášejí otupělost

Do této kategorie se také řadí cibule a česnek. A vše z tého kategorie, tedy pórek, pažitka, medvědí česnek, cibulové natě. Cibule a česnek sice patří do kvality vášně, avšak mají tamasické účinky.

Veškeré houby také patří do kvality nevědomosti, tedy i např. kombucha nebo hlíva ústřičná.

Pokud některé směry doporučují tyto potraviny pro jejich účinky na zdraví, dle ayurvédy je lepší se všem potravinám z kvality nevědomosti vyhýbat a najít potraviny, které mají také podobné efekty avšak bez tamasických účinků. Např. česnek při nachlazení lze nahradit kurkumou, zázvorem, křenem, neemem, lékořicí apod. Z dlouhodobého hlediska totiž jídla z kvality nevědomosti mají na zdraví právě negativní vliv.

Špatná kombinace nebo přejídání

Pokud špatně kombinujeme jídla, tak to má také tamasické účinky, např. kombinace syrových či studených jídel s teplými, vařenými. Když si dáte tedy např. k vařené zelenině ještě salát, má to tamasické účinky. Dále nevhodné kombinace jako je např. mléko a ocet nebo ředkev a med vytváří v těle tamasickou reakci.

Přejídání se nebo jedení na noc má také tamasický efekt.

Navíc, jídlo vařené ve špatném, špinavém prostředí, špatné nastavení kuchaře – zlost, agrese, naštvání apod. se také přenese do jídla. Ale tomuto tématu bude věnován samostatný příspěvek.

Share on facebook
Share on email

Ostatní články

Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →

Pro více informací nás kontaktujte na: