Ayurvedské principy

Kvalita nevědomosti

Kvalita nevědomosti Kvalita nevědomosti – tamo guna, tamas Všechny tři guny (sattva, rajas i tamas) jsou do určité míry spolupřítomny v každém předmětu tvoření, i když některé předměty

Ayurveda v denním životě

Zimní režim

Zimní režim Ayurvédské principy na zimní režim V zimě je období kaphy a také váty. Záleží na aktuálním počasí a místě. V zimě je ještě důležitější dodržovat

Ayurveda v denním životě

Šest chutí – 1. část

Šest chutí – 1. díl Šest chutí Ayurvéda rozlišuje šest základních chutí, tedy sladká, slaná, hořká, trpká, pálivá a kyselá. Principem stravování dle ayurvédy je mít v jídle

Ayurveda v denním životě

Šest chutí ve stravě – 2. díl

Šest chutí ve stravě (2. díl) Šest chutí Ayurvéda rozlišuje šest základních chutí, tedy sladká, slaná, hořká, trpká, pálivá a kyselá. Principem stravování dle ayurvédy je mít

Ayurveda v denním životě

Jarní očista

Jarní očista Význam očisty Jaro je přirozeným obdobím očisty těla i duše. Jarní očista je pro naše tělo velmi důležitá. Vyčistíme si střeva a celý trávicí trakt,

Ayurveda v denním životě

Jak se přiblížit ke kvalitě dobra ve stravě?

Jak se přiblížit ke kvalitě dobra ve stravě? Tři kvality (guny) O třech kvalitách (gunách), kterými jsou dobro, vášeň a tamas jste se mohli dočíst v příspěvku.

Ayurveda v denním životě

Jak udržovat kvalitu dobra

Jak udržovat kvalitu dobra ve svém okolí Kvality (guny) V minulém článku byly popsány základní kvality guny a jejich vliv na naše tělo a důležitost kvality dobra

Ayurvedské principy

Pitný režim

Pitný režim Základní principy stravy – 3. část​ Správný pitný režim je důležitou součástí zdravého stravování. Je však nutné i u pitného režimu dodržovat základní principy. Respektovat svou

Ayurveda v denním životě

Rozestupy mezi jídly

Rozestupy mezi jídly Základní principy stravy – 2. část Dalším velmi důležitým principem a zásadou stravování je dodržování dostatečných rozestupů mezi jídly. Ideální časy pro jednotlivá jídla

Ayurvedské principy

Co ve stravě nekombinovat?

Co ve stravě nekombinovat? Základní principy stravy dle ayurvédy – 1. část Mezi základní principy stravování patří správné kombinace jídel a zejména nekombinovat a nejíst společně potraviny, které

Ayurveda v denním životě

Jak si podle Ayurvédy zorganizovat týden?

Jak si podle Ayurvédy zorganizovat týden? Den Barva RGB kód Pondělí Bíla #FFFFFF Úterý Červená #FF0000 Středa Zelená #00FF00 Čtvrtek Žlutá #FFFF00 Pátek Světle modrá/bílá

Ayurvedské principy

Tři kvality (guny)

Tři guny (kvality) Ve stvoření je všechno složeno ze tří základních vlastností neboli gun, v jejich různých poměrech. Tyto tři kvality se nazývají sattva (dobro), rajas

Seznam

Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →

Pro více informací nás kontaktujte na: