Šest chutí

Ayurvéda rozlišuje šest základních chutí, tedy sladká, slaná, hořká, trpká, pálivá a kyselá. Principem stravování dle ayurvédy je mít v jídle všech šest chutí, tedy vyvážené jídlo by mělo všechny tyto chutě obsahovat. Jaké potraviny či koření mají tyto jednotlivé chutě?

V tomto článku jsou popsány základní vlastnosti chutí. Jaké potraviny obsahují jednotlivé chutě a jak jídlo vyvážit najdete v pokračování.

Sladká chuť

Sladká chuť je základní vyživující a omlazující chuť, která v těle přispívá k procesu anabolismu. Sladká chuť změkčuje, zvláčňuje a uspokojuje. Ve tkáních vytváří sílu a je nezbytná pro jejich tvorbu. Podporuje tedy růst tkání, zlepšuje kůži a vlasy. Je vhodná v době rekonvalescence, pro staré a nemocné či podvyživené lidi. Je výborným lékem na poruchy nervů, nervové onemocnění, při slabosti nebo vyčerpanosti organismu a při náklonosti k mdlobám. Sladká chuť podporuje dlouhověkost a tvorbu ódžasu (životní energie). Přináší nám stabilitu, sílu, energii, vitalitu, lásku a soucit.

Sladká chuť je pro nás zcela nezbytná, už od narození ji dostáváme v podobě mateřského mléka. Je však důležité využívat vhodné zdroje sladké chuti. Je vhodné omezit rafinované potraviny, např. bílý cukr, vyhýbat se náhradním sladidlům, jíst průmyslově zpracované cukrovinky atd.

Je však důležité mít všechny chutě vyvážené, proto v rozumném množství jsou prospěšné, avšak přemíra sladké chuti vede k závislosti, ke zvýšení kaphy, může se projevit cukrovkou, obezitou, špatným trávením nebo poruchy štítné žlázy. Navíc přemíra sladké chuti vede k nachlazení, zánětům, kašli, množení kvasinek a infekcí, houstnutí krve, tvorbě některých nádorů, poškození cév. Dále může vést k lenosti, vyvolává připoutanost, chamtivost či touhu vlastnit.

Vhodnými zdroji sladké chuti jsou zejména obiloviny a zelenina. Z běžných sladidel je pro Vátu a Pittu vhodný třtinový cukr, pro Kaphu pak zejména tepelně nezpracovaný med

Slaná chuť

Slaná chuť je zahřívací a podporuje trávení, zvyšuje tvorbu slin a chuť k jídlu. Zvýrazňuje přirozenou chuť jídla. Při mírné konzumaci má projímavé účinky, ale ve větším množství vyvolává zvracení. Slaná chuť čistí cévy a změkčuje tělesné orgány, proniká do tkání. Je vyživující a přispívá k růstu těla. Pročišťuje zanesené kanály a póry a zvyšuje trávící činnost a slinění. V malém množství mysl podporuje, v nadbytku oslabuje.

Při mírné konzumaci snižuje bolest, podporuje zažívání, vstřebávání potravin. Upravuje stolici, podporuje pocení. Také podporuje vylučování pohlavních tekutin, a proto by se jí měli vyhýbat lidé žijící v celibátu. V rozumném množství posiluje ducha, důvěru, odvahu a nadšení.

Přílišná konzumace může vést k plešatosti, šedivění vlasů, tvorbě vrásek, žíznivost a ztrátu tělesné síly. Slaná chuť vede k zahuštění krve a zúžení cév, vede k zvýšení krevního tlaku. Vede k zadržování vody, tedy tvorbě otoků, může vést k tvorbě vředů, krvácivosti, kožním problémům. Navíc vede k překyselení organismu, podporuje záněty. Přemíra slané chuti vede k touze vlastnit nebo podrážděnosti.

Kyselá chuť

Kyselá chuť zlepšuje chuť do jídla a podporuje trávení, tvorbu sil a zažívání. Podporuje agni (trávicí oheň). Tato chuť očišťuje, je vhodná proti nadýmání, oživuje mysl, vyrovnává cholesterol, snižuje zahlenění. V omezené míře vede ke schopnosti uznání, ocenění, rozlišování a bdělosti. V přiměřeném množství kyselá chuť osvěžuje a příznivě působí na mysl.

V nadměrné míře zvyšuje kyselost a hromadění velkého množství toxinů v krvi, často spojené s kožními chorobami. Přílišná kyselost může způsobit ztrátu síly, závratě, svrbění, vyrážky, podráždění, pálení žáhy, žíznivost a horečku, záněty močového nebo dýchacího ústrojí, také zánětlivost jater, hnisání a další nemoci způsobené zvýšenou Pittou a Kaphou. Dále nadměrná kyselá chuť může vzbudit pocit chorobné žárlivosti, závisti, nenávisti či přílišné kritičnosti.

Pálivá chuť

Pálivá (ostrá) chuť dodává tělu oheň a podporuje chuť k jídlu, zvyšuje hlas a agni (trávicí oheň). Má ale za následek vysušování tělesných tekutin (tuk, mateřské mléko či semeno) a hubnutí. Má zahřívající energii, je lehká a vysušující. V přiměřeném množství pálivá chuť podporuje trávení, zlepšuje trávení a vstřebávání, zvyšuje tvorbu slin a slz, pomáhá při detoxikaci, odstraňuje toxiny. Čistí krev, podporuje krevní oběh a vylučování stolicí. Navíc čistí ústa, dutiny, napomáhá oběhu, rozpouští sraženiny, odstraňuje tuk a podporuje vylučování odpadních látek. Lze užívat ke zvýšení schopnosti koncentrace či uvolnění. Pálivá chuť zintenzivňuje ostatní chutě, znásobuje intenzitu zážitků, je proto extrovertní chutí, může vést až k hněvu a netrpělivosti. Pálivá chuť je stimulující a lze na ni lehko vytvořit návyk. Návyk na pálivou chuť může být velice ničivý, hlavně u člověka typu Pitta.

V nadměrném množství zvyšuje žízeň, vyčerpání pohlavních orgánů a ničí spermie i vajíčka. Může také podpořit tvorbu zánětů, horečku, třes, bolesti v zádech i pase, průjmy, pocit na zvracení. Z nemocí podporuje astma. Může vést k průjmu, překyselení, průjem, překyselení, nevolnost, nespavost, může způsobovat žaludeční vředy, záněty, podráždění sliznic či škytání. Přemíra vede k negativním reakcím, násilnostem, nepřátelství, žárlivosti, agresivitě či soupeření.

Hořká chuť

V přiměřeném množství čistí ústní dutinu, léčí záněty, zmírňuje únavu, působí proti toxinům, snižuje horečku. Posiluje svaly a dodává pevnost kůži, odstraňuje pálení, svědění, léčí kožní onemocnění. Léčí anorexii a parazity, čistí játra, působí proti jedům, bakteriím. Posiluje slinivku, tedy regulace cukru v krvi, odstraňuje toxiny a tuky. Hořká chuť je vhodná na podporu zažívání, proti plynatosti. Vysouší vlhkost ve svalech, výkalech a moči. Čistí ústa a zhoršuje vnímání chuti. Vyrovnává ostatní chuti a rozšiřuje kanálky. V naší stravě je nedostatečně zastoupena.

V nadměrném množství zvyšuje Vátu, snižuje množství krve, moči a celkově množství tekutin, včetně spermatu. Bývá příčinou závratí, točení hlavy, ztráty vědomí. Způsobuje vyhublost (extrémní hubnutí), suchost, vedoucí i k osteoporózy, unavenost. Další Váta nemoci bývají důsledkem velké spotřeby potravin hořkého typu, nejčastěji kávy. K dalším projevům velké konzumace této chuti patří kolika, bolest hlavy a třes. Nadbytek vyvolává celkovou nespokojenost, neustálou potřebu změny, vede k frustraci, zoufalství, cynismus, odmítavý postoj, odpor, odtažení, izolace či osamělost.  

Svíravá chuť

Svíravá (trpká) chuť čistí krev a léčí vředy. Přiměřená konzumace působí hojivě zejména na vředové choroby, podporuje tvorbu krevních destiček, vstřebává vodu. Stejně jako hořká vysušuje vlhkost v tuku. Absorbuje vodu, způsobuje zácpu a znesnadňuje trávení nestráveného jídla. Zlepšuje vstřebávání, proti průjmu, hojí vředy, odstraňuje tuk, zastavuje krvácení – podporuje srážlivost krve, stahuje krevní cévy. Navíc posiluje usebranou a organizovanou mysl, uspořádává vše na své místo.

Její nadbytek způsobuje špatné trávení, nadýmání, bolesti v oblasti srdce, vyhublost, zacpané kanály a zácpu. Zhoršuje krevní oběh, snižuje množství spermií. Vyvolává křeče, zácpu, suchost v ústech, ztěžuje řeč, podporuje dávení, srdeční křeče, stagnace oběhu, může vyvolat škubání, hubnutí, neuromuskulární onemocnění. Emotivně se spojuje s introverzí, strachem a úzkostí, myšlenkovou roztříštěnost, neorganizovanost, nespavost, obavy, úzkost, nervozita, strnulost, deprese.

Ostatní články

Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →

Pro více informací nás kontaktujte na: