Tento příspěvek je přeložen z videa, které najdete zde: https://www.facebook.com/partap.chauhan/videos/10219734886616157/

V tomto příspěvku jsou doplněny další informace a odkazy.

Coronavirus (COVID 19) nakazil lidi ve většině zemích světa. Tento virus je také příčinou velkého strachu a paniky napříč světovou populací díky jeho schopnosti se velmi rychle šířit. V této situaci je zodpovědností každého z nás, abychom získali více informací a intenzivně se starali o to, abychom svým přístupem omezili šíření tohoto viru. Ale zejména je důležité se pečovat o svou imunitu a přijmout zodpovědnost za své zdraví. Níže uvádíme několik užitečných Ayurvédských rad.

Základní rady

Nepanikařte: Strach a negativita oslabuje imunitu. Nadměrný mentální stres také ovlivňuje naše zažívání a tím pádem zapříčiňuje vytváření ámy, toxického materiálu v našem těle, který je zodpovědný za vznik mnoha nemocí.

Pečlivé dodržování hygieny je nejlepší cesta jak zabránit viru dostat se do našeho těla. Myjte si často ruce mýdlem a vodou, zakrývejte si nos a ústa při kýchání a vyhýbejte se místům s větší koncentrací lidí.

Provádějte agnihotru nebo palte speciální bylinky, vonné tyčinky, toto udržuje domov a prostředí bez bakterií. Můžete si dát do aromalampy dezinfekční bylinky – např. eukalyptus.

Nastartujte imunitu: Všichni dobře víme, že silná imunita je důležitá k boji proti nemocem. Coronavirus primárně ovlivňuje plíce a respirační systém. Plná polévková lžíce Chyavanprash denně zlepšuje imunitu, specificky plic a dýchacího systému. Amalaki (Emblica officinalis), Guduchi (Tinaspora cordifolia), Neem (více o neemu a jako ho užívat si můžete přečíst zde), Kutki (Picrorhiza kurroa) jsou některé Ayurvédské byliny, které pomáhají zvyšovat imunitu a jsou prevencí proti infekcím. Vhodné je přidávat kurkumu do každého jídla, a tak sníst denně alespoň jednu čajovou lžičku kurkumy.

Citrusové plody jako pomeranč, grapefruit, citrón jsou bohaté na vitamín C a je dobré je konzumovat. Vymačkejte šťávu z půlky citrónu do hrníčku vlažné vody a pijte 2-3 krát denně. Pití teplé vody a dodržování pitného režimu je velmi prospěšné.

Používejte „antibakteriální“ nádobí – jako je měď, mosaz, stříbro. Pokud můžete jezte z měděných, mosazných či stříbrných nádob, používejte stříbrné příbory. Pijte z měděných hrníčků.

Trávení

Silné trávení: V Ayurvédě, dobré trávení nebo silný trávicí oheň hraje velmi důležitou roli při boji s nemocemi. Jezte kousek čerstvého zázvoru nebo pijte zázvorový čaj. Mátový čaj, skořicový a fenyklový čaj jsou také dobré. Můžete si připravit také tento recept: vezměte 1 litr vody, přidejte do ní 1 čajovou lžičku od každé ingredience: fenykl, římský kmín, koriandrový prášek a čerstvě nastrouhaný zázvor, vařte všechno dohromady několik minut, sceďte a dejte si do termosky. Popíjejte tento čaj po celý den.

Další recept: vezměte jeden hrníček vody a přidejte kousek nadrceného čerstvého zázvoru, dvě kuličky černého pepře, dva kousky hřebíčku, špetku kurkumového prášku a vařte po několik minut. Sceďte a pijte teplé. Můžete také přidat med na oslazení.

Pro silné trávení je důležité se nepřejídat, jíst lehká dobře stravitelná jídla (ideální je např. kičrí) a udržovat dostatečný odstup mezi jídly. Mezi jídly nic nepojídat.

Nepijte studené nápoje, studená jídla, zmrzliny…, které oslabují a hasí trávicí oheň.

Čistá střeva: Podle Ayurvédy je vyprázdnění střev každé ráno velmi důležitá součást zdraví. Pokud cítíte zácpu (nevyprázdníte se pravidelně 1x denně ráno), vemte si dvě tabletky Triphaly nebo 1 polévkovou lžíci Triphalového prášku s vlažnou vodou před spaním. Více o triphale a jak ji užívat si můžete přečíst zde.

Očista nosohltanu

Nasya: dejte 2 – 3 kapky sezamového oleje do každé nosní dírky a nasávejte ho dovnitř, dokud nezvlhčí nosní přepážku a hrdlo. Tato metoda také posiluje sliznice, která nás chrání proti virům a bakteriím. Tato technika může být provozována s dalšími ayurvédskými oleji (jako je anu, shadabindu).

Vhodné je také proplachovat nos pomocí (džala néti) konvičky s roztokem se slanou vodou (izotonický roztok). Ideální je použití měděné konvičky. Roztok připravíte tak, že do 400 ml vody dáme 3/4 zarovnané čajové lžičky himalájské soli. Teplota vody může být až 42°C. Na výplach nosu lze použít také šalvějový čaj se stejným množstvím soli. Pozor na to, že čaj musí být velmi kvalitně procezený, aby v něm nezůstaly žádné částečky byliny.

Také kloktejte vlažnou slanou vodou 2 – 3 x denně. Můžete kloktat vodu s jednou lžičkou himalájské soli a kurkumy několikrát denně. Lze také kloktat šalvějovým čajem.

 

Na závěr

Zůstaňte klidní, praktikujte jógu, pranajamu (dechová cvičení) a meditaci. Využijte tento čas k zamyšlení se nad smyslem života a to, proč tady vůbec jsme. A samozřejmě věnujte se také své duši a mentálnímu zdraví, k tomu můžete využít seriál.

Ostatní články

Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →

Pro více informací nás kontaktujte na: