Nyní máme připravený seriál o tom, co tradiční Ayurvéda nedoporučuje konzumovat. Dnes se zaměříme na některé nevhodné kombinace potravin. Dr. Vasant Lad hovoří o tom, že chybné kombinace potravin mohou způsobit špatné trávení, fermentaci, hnití a plynatost. Navíc, pokud k tomu dochází dlouhodobě, mohou vést k otravě a onemocnění.
Nekompatibilní kombinace potravin narušují trávení, také způsobují zmatek v buněčné inteligenci, což může vést k mnoha onemocněním. Některé kombinace potravin také mohou snížit agni (trávicí oheň), způsobit zahlenění, způsobit vznik toxinů v trávicím traktu a další.
Například kombinace banánu s mlékem může vést ke změně střevní flóry, způsobit rychlé zahlenění, rýmu a kašel. Tím, že banány jsou kyselé a mléko je sladké, způsobí to v našem trávicím traktu zmatek a výsledkem je nerovnováha. Není vhodné kombinovat mléko s kyselými potravinami. Tedy mléko by nemělo být kombinováno s třešněmi, melouny, jahodami, lesními plody. Navíc není vhodná kombinace mléka s pečivem či jogurtem.
Další co Ayurvéda nedoporučuje kombinovat ve stravě je kombinace syrového a vařeného jídla. Tedy u nás oblíbené oblohy, kdy si k vařenému jídlu nakrájíme syrovou zeleninu. Také je běžné dát si vařené jídlo a k tomu salát ze syrové zeleniny. Toto je jedním z obecných pravidel, co Ayurvéda nedoporučuje kombinovat.
Další oblastí jsou zeleninové saláty s olivovým olejem. Tělo není schopno tuto kombinaci strávit. Proto je velkým mýtem, že konzumace syrových salátů je pro naše tělo zdravé. Syrové stravě se ještě budeme dál věnovat. Proto jen stručně lze uvést, že je lepší zeleninu spatřit a přidat čons s kořením dle ročního období. Většina zeleniny není pro nás stravitelná v syrovém stavu, kvůli buněčné struktuře.
Syrové ovoce by nemělo být kombinováno s žádným jiným druhem potravin, tedy hlavně se zeleninou, luštěninami, obilovinami, pečivem, ořechy apod. Kombinace ovoce s jiným jídlem vytváří v žaludku kyselé a těžce stravitelné „víno“. Čerstvé ovoce by tedy nemělo být kombinováno s obilnou kaší k snídani. Pokud chcete ovoce kombinovat s kaší, je vhodné ovoce převařit. Syrové ovoce by se mělo jíst vždy odděleně.
Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →
Pro více informací nás kontaktujte na: