0,5 kg loupané čočky

fenykl (lze použít jinou zeleninu dle chuti a ročních období)

voda

koření – himalájská sůl, černá hořčice, řecké seno

Červenou loupanou čočku důkladně propláchneme ve vodě a dáme vařit do vody na zhruba 30 minut. 

V průběhu vaření sbíráme pěnu z povrchu vody. Sbírání vody je pro lepší stravitelnost luštěnin.

Jakmile se přestane tvořit pěna na povrchu, přidáme do čočky nadrobno nakrájený fenykl. V případě potřeby přilejeme vodu na požadovanou konzistenci.

V hrnci s hrubým dnem si připravíme čons: necháme rozpálit lžíci ghí a přidáme řecké seno (1/2 ČL) a černou hořčici (1/2 ČL). Necháme „vyskákat“ a na pár vteřin přidáme drcený kardamom (asi (1/4 ČL). Nalijeme čons do polévky a přidáme 1 ČL himalájské soli.

 
Jako další obměnu čočkové polévky můžeme přidat jako koření 1 ČL sušené šalvěje nebo 1 PL čerstvých listů šalvěje na konci vaření a případně rozmixovat.
Share on facebook
Share on email

Ostatní články

Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →

Pro více informací nás kontaktujte na: