Suroviny

Na čtyři porce potřebujeme:

  • 1/2 hrnku (tedy 125 ml) červené čočky
  • 1/2 hrnku (tedy 125 ml) hnědé čočky
  • 1 ks větší řepy
  • 4 ks mrkve
  • ghí
  • koření

Postup

Nejprve předem důkladně propláchneme hnědou čočku a předem ji namočíme alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc. Čočku po namáčení znovu propláchneme a dáme vařit. Postupně sbíráme pěnu a jakmile je čočka trošku změklá, přidáme propláchnutou červenou čočku a dovaříme společně do měkka.

Očistíme a nastrouháme červenou řepu a mrkev a uvaříme.

Připravíme čons: na 2 PL ghí přidáme 1 ČL nastrouhaného zázvoru, 1 ČL černé hořčice, 1/2 ČL římského kmínu, 2-3 ks rozdrceného hřebíčku, špetku kardamomu a 1/2 ČL šalvěje. Přidáme práškové koření – 1 ČL kurkumy, špetku skořice, 1/2 ČL pepře, 1/2 ČL koriandru, na konci můžeme přidat špetku tymiánu. Práškové koření smažíme jen několik sekund a odstavíme.

Smícháme uvařenou čočku se zeleninou, přidáme čons, osolíme 1ČL himalájské soli a zahustíme 2 PL špaldové mouky (lze nahradit pohankovou či jinou moukou) a předáme do zapékací misky. Ideální je předem si zapékací misku vymazat ghí nebo máslem. Pečeme na 180°C na horkovzduch (pokud máte k dispozici, tak v kombinaci s párou) asi 25 minut.

Podáváme s přílohou dle chuti, ideálně s vařenou rýží basmati a k tomu můžete přidat raitu nebo čatný.

Share on facebook
Share on email

Ostatní články

Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →

Pro více informací nás kontaktujte na: