Kičrí se žlutým mungem, brokolicí a fenyklem

Suroviny

Na čtyři porce potřebujeme:

  • 180 ml žlutého munga
  • 180 ml rýže basmati
  • 1/2 brokolice (250 g)
  • 1 bulva fenyklu
  • 3 PL ghí
  • koření

Postup přípravy

Žluté mungo důkladně propereme a předem namočíme. Můžete namočit přes noc a pak je mungo velmi rychle uvařené, nebo namočte alespoň na dvě hodiny.

Mungo po namočení znovu propláchneme a dáme vařit do vody, aby bylo celé pokryté vodou. Postupně sbíráme pěnu, jakmile se přestane tvořit pěna, přidáme na drobné růžičky nakrájenou brokolici a na malé kostičky nakrájený fenykl a zakryjeme pokličkou a vaříme do měkka. Žluté mungo má výhodu, že je uvařené zhruba za půl hodiny. Zeleninu samozřejmě lze vařit i zvlášť samostatně.

Dále důkladně propláchneme basmati rýži. Rýži podlijeme vodou ve stejném objemu jako rýže, tedy 180 ml a přidáme 1 PL ghí. Uvaříme rýži do měkka, jakmile se vyvaří voda, vypneme a necháme pod pokličkou chvíli odpočinout.

Připravíme čons, tedy rozpustíme 1 PL ghí a postupně přidáme koření, nejprve 2 PL nastrouhaného zázvoru (nebo křenu), 1 ČL černé hořčice, 1/2 ČL římského kmínu, 1/2 ČL ajwainu (lze vynechat), 1/2 ČL řeckého sena, 1/2 ČL fenyklového semínka, můžeme přidat několik kari listů a špetku semínek kardamomu. Necháme koření prosmažit a přidáme práškové koření: 1ČL kurkumy, 1/2 ČL koriandru, 1/2 ČL pepře. Ve větším hrnci smícháme uvařené mungo, zeleninu, rýži, přidáme čons a osolíme 1ČL himalájské soli. Dobrou chuť 🙂

Ostatní články

Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →

Pro více informací nás kontaktujte na: