Panýr je čerstvý sýr.

Panýr lze využit k přípravě slaných i sladkých jídel. Lze ho přidávat do vaření zeleninových jídel, smažit na ghí, obalovat v těstíčku a také se ze něj vyrábí řada sladkostí.

Příprava panýru není složitá, ale je dobré mít kvalitní čerstvé mléko.

Postup přípravy

Dáme vařit 1 litr mléka do hrnce a přidáme pálivé koření. Pro přípravu slaných jídel můžeme použít pípali (dlouhý pepř – lze nahradit i pepřem) a kardamom, naopak pro přípravu sladkých jídel je ideální šafrán a kardamom. Můžeme ke koření přidat špetku kurkumy. Jakmile se mléko s kořením začne vařit, vypneme a necháme minutu odstát. Po minutě pomalu přilejeme vymačkanou šťávu z jednoho citrónu. Po malé chvíli se začnou tvořit houbovité kousky a mléko lehce změní barvu, opatrně promícháme a necháme pár minut odstát.

Poté si nachystáme do druhého hrnce plátno (nebo čistou utěrku) a přelijeme. Syrovátku nevylíváme, ale lze také využít. Plátno se sýrem pořádně vymačkáme a zabalený sýr do plátna nebo utěrky dáme pod studenou tekoucí vodu a pořádně propláchneme. Poté nalijeme do misky čistou studenou vodu a na 10 minut tam sýr zabalený v plátně ponoříme. Poté vytáhneme a pořádně vymačkáme přebytečnou vodu. Vysypeme sýr do misky a začneme rukou zpracovávat, dokud se neutvoří celistvý sýr, který dáme do formy (krabičky) a necháme chvíli tuhnout v chladu.

Využití syrovátky

Syrovátku můžeme využít k přípravě sladkého nápoje, tedy ochutit kořením (kardamom, skořice, badyán, muškátový oříšek) a osladit třtinovým cukrem nebo jaggery. Lze syrovátku připravit i jako slaný nápoj s kořením – kardamom, koriandr, pípali, římský kmín…

Syrovátka je také výborná pro pokožku a vlasy, lze ji tedy přilít do koupele a nebo s ní opláchnout vlasy.

Share on facebook
Share on email

Ostatní články

Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →

Pro více informací nás kontaktujte na: