Prevence

Nejlepším lékem na všechny nemoci a nachlazení je samozřejmě prevence.

Prevencí je starání se o trávicí oheň, nepřejídání se, jíst v ideální dobu dle denního režimu. Dále přizpůsobit stravu dle konstituce, aktuálního ročního období nebo aktuálního počasí.

Další prevencí je otužování, konkrétně ranní koupel studenou vodou či pravidelné saunování. Olejové masáže, od podzimu do jara ideálně zahřívajícím olejem (např. sezamový olej). V neposlední řadě pravidelný pohyb, zejména jóga, dechová cvičení.

Během podzimu, zimy je vhodné pít bylinkové čaje – např. heřmánek, levandule, třezalka, meduňka, zázvor…. nebo masala čaj.

Jako prevence slouží proplachování nosu konvičkou se slanou vodou – džala néti nebo taky šalvějovým odvarem.

Podpořit imunitu můžete také užíváním Chyawanprash, idální je ráno s dostatečným odstupem před snídaní. Je důležité, aby se Chyawanprash stihl strávit, takže 1 – 2 hodiny před snídaní.

 

Jak léčit nachlazení, virozu

Pokud jsme však již nachlazení nebo nemocní, tak přinášíme několik rad podle Ayurvedy:

Ayurveda rozlišuje nachlazení z nerovnováhy váty, pitty nebo kaphy. Jak poznat, který typ nachlazení máme? Nachlazení způsobené z nerovnováhy váty se vyznačuje zimnicí, člověku je zima a teplota je většinou do 38°C, provází ho suchý kašel, zhoršuje se hlavně v noci a případně i bolesti na hrudi. Nachlazení z nerovnováhy pitty je většinou doprovázeno vyšší teplotou, kašel se žlutým hlenem a cítíme hořko v ústech, je spojený s infekcí. Nachlazení z nerovnováhy kaphy je doprovázeno velkým zahleněním, bolesti na hrudi, rýma a kašel, teplota taky většinou do 38°C. Jednotlivé narušení můžou být i zkombinovány.

Nejideálnější je začít léčit nachlazení hned v počátečním stádiu. Je vhodné z jídelníčku vyřadit stravu zvyšující Kaphu (tedy mléčné výrobky, sladkosti, sladká jídla, sladké ovoce, sladké byliny apod.). Vyřaďte také syrové a studené jídla. Pokud je nachlazení bez teplot, tak je dobré jíst pouze lehce stravitelná jídla, např. zeleninové polévky, zeleninu vařenou ve vodě nebo na páře s pálivým (zahřívacím) kořením, kičrí z rýře basmati a munga fazole se zeleninou a přidat zahřívací koření. Nebo můžete držet půst, což je vhodné zejména při horečce a další dny přidávat jen zeleninové polévky. Na kašel si uvařte polévku z lilku s pálivým kořením. Lilek je dobré konzumovat při kapha-váta nachlazení a horečce. Při nachlazení je také ideální vařit dýni hokaido. Do jídel přidávat pepř, pípali, zázvor, černou hořčici.

Při nachlazení bez teplot nebo rýmě je vhodné zavést jídelníček snižující kaphu, hned při prvních příznacích se vyhnout sladkým jídlům, mléčným produktům, sladkému ovoci a zelenině a sladkým bylinám. Je vhdoné jíst lehkou zeleninu – rýže, hokaido, květák, brokolice. První 3 – 4 dny jíst pouze zeleninové polévky. Pít během dne zázvorový čaj. Být v teple a odpočívat (avška behěm dne nespat).

Hned při prvních příznacích nachlazení, začněte během dne pít čaj z čerstvého zázvoru, do kterého po vychlazení na teplotu pod 40°C, přidejte med. Je lepší několik minut zázvor povařit. Výborný čaj je také z pálivého koření a bylin: dejte do velké konve vařit vodu a do ní nastrouhaný nebo na kolečka nakrájený zázvor, celou skořici, 1ČL kurkumy, 1ČL hřebíčku, 1ČL kardamomu, 1ČL pípali (lze nahradit celým černým pepřem) a špetku černé soli. Nechejte vařit cca 30 minut (ideální je svařit vodu na poloviční množství) a po vychlazení přidat med a popíjet během dne.

Je dobré odpočívat, avšak celodenní ležení v posteli také není vhodné, vhodný je mírný pohyb, avšak zůstaňte v teple a nepřetěžujte se. Také není dobré spát přes den, tím se ještě více zvyšuje kapha.

Při bolesti v krku je výborné pravidelně kloktat kurkumu s černou solí rozmíchanou v teplé vodě.

Share on facebook
Share on email

Ostatní články

Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →

Pro více informací nás kontaktujte na: