Jak dodržovat ayurvédu na dovolené

Cestování

Ať už jedete na dovolenou autem, autobusem či letadlem, veškeré tyto dopravní prostředky výrazně zvyšují vátu. Když se k tomu přidá ještě lehká nervozita z cestování, tak to opět vede ke zvýšení váty. Proto si je vhodné před cestou dát režim, který snižuje vátu. Je vhodné relaxovat, dělat dechová cvičení a před cestou je vhodné jíst lehká jídla např. mungo fazole s rýži basmati. Jak mungo fazole, tak rýže basmati je vhodná v létě, protože nás ochlazuje a navíc vyrovnává všechny dóši. Více tipů ke snížení váty je zde https://tradicniayurveda.cz/vata-3-cast/.

Také během cesty je vhodné jíst lehké potraviny, které vyrovnávají vátu a můžete si dovolit i sladká jídla. Během teplých dnů je vhodné kombinovat s ochlazujícím kořením či potravinami (můžete využít informace pro pitta konstituci: https://tradicniayurveda.cz/pitta-3-cast/).

Strava na dovolené

Pokud máte v hotelu all inclusive, určitě si vytvořte svůj denní režim, který je vhodné dodržovat během dovolené. V tropických destinacích není vhodné jíst v pravé poledne, kdy je trávicí oheň tak silný, že by jídlo spálil. Ale určitě není vhodné podlehnout lákadlům all inclusive a jíst drobná jídla v podstatě po celý den.

Na ochlazení je vhodné jíst ochlazující druhy ovoce – mango, kokos, kokosová voda, jablka, hrušky, amla (amalaki)… Vhodné jsou také melouny či limetková šťáva. Mezi jídly dodržujte rozestup alespoň tři hodiny a nejezte ovoce s dalším jídlem či po jídle. Hotely často nabízí jako dezert po jídle čerstvé ovoce či melouny. Je vhodnější si vzít nějakou sladkost, ale ovoce a meloun jíst vždy odděleně od jídla. Můžete si ovoce posypat černou himalájskou solí.

Bufetová forma obědů a večeří představuje spoustu lákadel, ale nekombinujte vařené jídlo se syrovou zeleninou či saláty. Pokud máte stravu formou bufetu, tak ve většině hotelů je široká nabídka grilované či jinak upravované zeleniny a přílohy. Také při servírovaných snídaních a večeřích se většinou dá předem domluvit tato varianta.

Vybírejte si zeleninu jako zelené fazolové lusky, chřest, cuketa, spařené zelené listy, růžičková kapusta vhodný je čerstvý koriandr, nesmažené potraviny, okurková raita, rýže basmati, mungo fazole…

Jak zvládnout vedra?

Důležitý je v těchto tropických podmínkách pitný režim. Pokud se více potíte, tak je nutné také doplňovat tekutiny, ideálně neperlivá nechlazená voda. Pro ochlazování je fajn si do vody přidávat růžové lístky, růžovou vodu, mátu, meduňku apod. Nikdy se nedávejte do vody led ani nepijte vodu z lednice. Tělo pak musí vydat spoustu energie a tím se ještě více zahřívá. Také tím hasíte již oslabený trávicí oheň. Avšak pitný režim by měl být dostatečný, ale není nutné to přehánět a zatěžovat ledviny.

Ráno i během dne se můžete potírat kokosovým olejem, který příjemně ochlazuje. Během dne můžete pít kokosovou vodu, odšťavenou okurkovou šťávu. Můžete si také dopřát mango lasí.

Kokosová voda je jeden z nejlepších nápojů v létě, je to osvěžující elixír, který dodá minerály (zinek, hořčík, vápník, draslík a sodík), ale také je to omlazovací prostředek.

Pokud si chcete dopřát zmrzlinu, je vhodné ji nechat mírně rozpustit a přidat do ní pálivé koření. Můžete si vzít do malé krabičky pípali (dlouhý pepř), kardamom či jiné pálivé koření a přidat ke zmrzlině. Avšak nedávejte si zmrzlinu po jídle, aby vám nezadusila trávicí oheň – jídlo by se pak nestrávilo.

Je vhodné se na slunci vystavovat pouze dopoledne do 11 hodin, odpolední slunce už není vhodné a bere nám energii. Proto je lepší být ve stínu, doporučuje se také plavat v moři či řece. Ideální je přirozený stín ze stromů.

Je vhodné nosit oblečení bíle, zelené, tyrkysové či modré barvy, které přirozeně ochlazuje.

Share on facebook
Share on email

Ostatní články

Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →

Pro více informací nás kontaktujte na: