Co potřebujeme

  • 2 dl krupice
  • 3 dl přírodního cukru
  • 100 g másla
  • 8 dl vody
  • 3 PL nesířených rozinek
  • 2 PL opražených kešu ořechů
  • koření – drcený kardamom, skořice, sušený zázvor

Postup

Nejprve si v hrnci se silnějším dnem rozpustíme kousek másla a přidáme 3 dl cukru (přírodní, třtinový). Necháme cukr za občasného míchání úplně rozpustit. Jakmile cukr začne hnědnout, mícháme a necháme, aby se udělal karamel. Jakmile je cukr rozpuštěný a má hnědou (zlatohnědou) barvu, přidáme koření, podlejeme vodou a přidáme opražené kešu ořechy a rozinky. Necháme přijít do varu a provaříme, dokud se karamel úplně nerozpustí.

Mezitím si vedle rozehřejeme pánev či hrnec se silnějším dnem a začneme pražit krupici. Můžete přidat zbytek másla a pražit na másle či pražit na sucho. Pražte krupici dokud není krásně zlatohnědá (asi 15 – 20 minut). Je důležité krupici neustále míchat, aby se nepřipálila, ale pěkně opražila. Jakmile je krupice opražená do zlatohněda, pomalu ji přidáme do vody s karamelem. Pozor, vždy je nutné přidávat pouze do vařící vody, aby se neudělaly hrudky. Přidávejte postupně a důkladně míchtejte. Povařte ještě nekolik minut, dokud není konzistentní středně hustá halva. Halva ještě zhoustne po vychlazení.

Můžete servírovat ještě horké nebo nechat vychladit. Lze naběračkou vytvořit pěkné kopečky.

Halvu lze jednoduše obměnit a přidat různé ovoce. Jakmile podlejete karamel vodou a přidáváte rozinky a kešu ořechy, lze přidat také na kousky nakrájené ovoce. Výborně se do halvy hodí borůvky, maliny, na půl překrojené hrozny, na kousky nakrájené broskve, nektarinky, jahody, hrušky, švestky, jablka či banány. Je důležité, aby se ovoce ještě ve vodě dostatečně provařilo. 

Share on facebook
Share on email

Ostatní články

Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →

Pro více informací nás kontaktujte na: