Kičrí

Základní recept na kičrí, které je pouze z munga a rýže basmati. Toto kičrí je ideální při očistě těla, při nemoci, nachlazení, při rekonvalescenci po nemoci a nebo i jen pro odlehčení jídelníčku. Při nemoci ubereme koření nebo vaříme pouze se špetkou soli. Toto kičrí můžete jíst k snídani, obědu i večeři.

Suroviny

Na 4 porce potřebujete:

  • mungo fazole (1 hrnek 200 ml) – lze použít zelené mungo nebo žluté mungo
  • rýže basmati (1 hrnek)
  • 1 – 2 PL ghí
  • koření dle konstituce a období

Postup

Mungo si večer předem důkladně proplácheneme v teplé a následně studené vodě a necháme přes noc namáčet. Ráno slijeme vodu a znovu mungo důkladně propláchneme. Dáme mungo vařit do vody, aby bylo celé pokryté a voda byla mírně nad luštěninu. Přivedeme k varu a důkladně sbíráme pěnu, která se tvoří. Jakmile se přestane tvořit pěna, přikryjeme mungo a vaříme do měkka.

Ve vedlejším hrnci si důkladně propláchneme rýži (nejprve horkou a pak studenou vodou). Buď můžete dát vařit rýži nebo ji prosmažit na ghí s kořením.

Pokud chcete dát rýži vařit, tak dáme vařit se stejným množstvím vody, tedy 1 hrnkem, osolíme a přidáme 1 PL ghí. Nebo můžete slít všechnu vodu, přidat 1 – 2 PL ghí  a přidat 1 ČL římského kmínu, 1/2 ČL kurkumy a dále koření dle potřeby (např. 1/2 ČL černé hořčice, koriandru, kardamomu, špetku šafránu, ajwain, nastrouhaný zázvor atd.) a chviličku prosmažit, zalít 1 hrnkem vody a osolíme dle chuti himalájskou solí. Necháme vařit pod pokličkou, dokud se voda nevyvaří a vypneme. Případně můžete čons udělat zvlášť a na konci smíchat do hotového kičrí.

Na konci smícháme uvařené mungo s uvařenou rýži, můžeme přidat i trošku vody z munga a podáváme.

Share on facebook
Share on email

Ostatní články

Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →

Pro více informací nás kontaktujte na: