Vynikající a rychlý dezert

Makové nadu můžete připravit během 10 minut. Chutná výborně a můžete z něj tvarovat kuličky nebo dát do formiček nebo jíst jen tak lžičkou z misky 🙂

Mák je vhodný zejména pro konstituce váta či v období zvýšené váty. Konstituce kapha by měly tento dezert jíst pouze v omezeném množství.

 

Co budete potřebovat

  • zahuštěné neslazené mléko (340 g neslazené)
  • 200 – 250 g mletého máku
  • 80 – 100 g třtinového cukru
  • koření – 1 ČL kardamomu, 1/2 ČL mletého zázvoru, 1/2 ČL skořice, špetka anýzu

Postup

Příprava tohoto dezertu je velmi jednoduchá. Do hrnce dáme vařit zahuštěné mléko s kořením. Přidáme cukr a mletý mák a vaříme asi 10 minut. Poté odstavíme a můžeme podávat teplé. Pokud chcete tvarovat kuličky či jiné tvary z formiček je vhodnější mít nadu hustější, použijte tedy 250 g máku. Pokud preferujete krémovou variantu, tak použijte 200 g máku a můžete naplnit do misek a podávat teplé jako dezert k obědu.

Pokud chcete makové nadu udělat poctivě, tak nahraďte zahuštěné mléko čerstvým mlékem. Dejte do hrnce a vařte tak dlouho, dokud mléko nezhoustne. Ostatní postup je stejný, mléko vařte s kořením (můžete přidat i šafrán nebo špetku kurkumy). Sice pak tento dezert nepřipravíte během okamžiku, ale bude chutnat o to lépe 🙂

Ostatní články

Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →

Pro více informací nás kontaktujte na: