Shrikhand - indická sladkost

Shrikhand je vynikající indická sladkost. Přestože je nutné dopředu připravit jogurt, příprava není náročná a chuť je vynikájící.

Přestože jogurt zvyšuje pittu a kaphu, tak díky přidání šafránu a kardamomu jsou v tomto receptu sníženy tyto účinky jogurtu. Šafrán, který je tridošický (vyrovnává všechny tři dóši), navíc uklidňuje pittu a je vhodný na čištění krve, snižuje záněty a je výborný pro pokožku a oči. Kardamom je skvělý na trávení a také je tridóšický. Navíc jsou to koření z kvality dobra (sattva).

Shrikhand obsahuje tyto chutě: sladká (jogurt, cukr), kyselá (jogurt), pálivá (kardamom) a svíravá (šafrán).

Ingredience

Budete potřebovat:

  • 0,5 l kvalitního jogurtu
  • 200 g přírodního cukru (jaggery nebo třtinový cukr) nadrcený na jemnno
  • 1 ČL drceného či mletého kardamomu
  • 1/2 ČL šafránu
  • 2 PL mléka

Postup

Nejprve nechejte jogurt odkapat pomocí bavlněného plátna a cedníku přes noc (ideálně celý den). Můžete dát cedník přes misku a do ní plátno a vykopte zde jogurt, nahoře opět zakryjte jogurt zbytkem plátna a nechejte takto odkapávat.

Minimálně hodinu před přípravou dejte do 2 PL lžic mléka odstát 1/2 ČL šafránu. Šafrán tak pustí barvu a chuť. Jakmile je jogurt odkapaný, vyždímejte z něj ještě přebytečnou vodu a vložte do mísy. Zamíchejte společně s přírodním cukrem a odstátým šafránem a mletým kardamomem.  Lžící šlehejte směs dostatečně dlouho, abyste vytvořili vláčnou a hustou konzistenci. Poté můžete podávat při pokojové teplotě.

 

Share on facebook
Share on email

Ostatní články

Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →

Pro více informací nás kontaktujte na: