Malai kofta - smažené kuličky se smetanou v rajčatové omáčce

Recept je vhodný na neděli, nedělní hostinu. Je vhodný spíše na zimní období kvůli smažení a zahřívacímu koření.

Ostatních obdobích lze recept upravit pomocí koření dle aktuální situace nebo konstituce.

Vzhledem k tomu, že kuličky jsou smažené na ghí, tak ke smaženému je vhodné přidat pálivou omáčku nebo čatný. Podáváme s rýži basmati nebo čapaty či jinými plackami a čatný.

Potřebujeme: 5 větších brambor, 5 – 6 ks velkých rajčat, panýr, hladkou mouku, zakysanou smetanu, ghí, zázvor a koření.

5 větších ks brambor uvaříme do měkka. Brambory vaříme oloupané a důkladně propláchnuté s pepřem, solí a římským kmínem (zarovnanou čajovou lžičku od každého), po uvaření je důkladně promačkáme a necháme vychladit. Mezitím si připravíme panýr ze 2 litrů mléka (recept zde), případně můžete použít hotový panýr (syrovátkový sýr).

Nastrouháme nebo nadrobíme sýr na malé kousky a smícháme s rozmačkanými bramborami. Přidáme do směsi 1 ČL kurkumy, ½ ČL adžvajnu (lze vynechat), 1 ČL práškového římského kmínu (lze nahradit drceným kmínem), 1ČL pepře (nebo pípali), 1ČL kardamomu, 1 ČL mletého koriandru, 1PL strouhaného zázvoru a špetku soli (množství dle toho, jak jste osolili brambory). Do směsi přisypeme 100 – 150 g mleté mouky. Ze směsi vytvarujeme malou kuličku asi 2 cm průměr a vyzkoušíme usmažit, pokud se kulička při smažení rozpadá a nedrží tvar, přidejte ještě trochu mouky. Připravíme si do pánve se silnějším dnem dostatečné množství ghí na smažení a kuličky ze všech stran osmažíme, až získají zlatohnědou barvu.

Do mísy si připravíme asi 4 – 5 PL zakysané smetany, kterou ochutíme špetkou pepře a kardamomu. Osmažené kuličky vložíme do smetany a necháme je ze všech stran obalit smetanou. Smetanu by měly nasáknout, tak budou měkké a krásně vláčné.

Mezitím si ve vedlejším hrnci připravíme omáčku. Budeme potřebovat 5 – 6 ks větších rozmixovaných rajčat, které ideálně předem spaříme a oloupeme. 1 PL ghí necháme rozpálit a přidáme 1 ČL černé hořčice, 1 PL kalonji, 1 PL strouhaného zázvoru, 4 ks hřebíčku, 1 skořice a 2 ks kardamomu. Jakmile hořčice „vyskáče“ a koření je prosmažené, přidáme mleté koření – ½ ČL pepře, ½ ČL římského kmínu,  ½ ČL koriandru a ½ ČL kurkumy. Velmi krátce osmažíme a na směs nalijeme rozmixované rajčata. Provaříme, dokud se omáčka lehce nezredukuje (několik minut).

Těsně před servírováním do rajčatové omáčky přidáme smažené kuličky namočené ve smetaně. Zbytek smetany nám vytvoří barevnou strukturu na omáčce. Podáváme s rýží basmati, případně s čapaty či jinými plackami.

Ostatní články

Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →

Pro více informací nás kontaktujte na: