Sýr s hráškem v rajčatové omáčce

Pokud máte předem připravený sýr nebo koupený již hotový panýr (sýr syrovátkového typu či tvrdý tvaroh) je to oběd připravený do půl hodiny.

Co budete potřebovat?

  • 1 sklenici sterilovaného hrášku, ideálně v létě čerstvý hrášek
  • 200 – 250 g panýru (čerstvý sýr)
  • 5 větších rajčat
  • 100 g kešu ořechů
  • Koření – kurkuma, římský kmín, himalájská sůl, pepř, kardamom, koriandr, kari listy, řecké seno, kalonji
  • Ghí

Postup:

Pokud nemáte hotový panýr, můžete připravit dle receptu zde. Panýr nakrájejte na centimetrové kostičky a osmažte na malé vrstvě ghí, dokud není na povrchu sýru zlatavá kůrka. Panýr vytáhněte a nechejte stranou. Rajčata zbavte bílých částí a rozmixujte (můžete nejprve spařit a oloupat slupku a poté rozmixovat). V hrnci se silnějším dnem rozehřejte 1 – 2 PL ghí a připravte čons (tedy orestujte koření; koření smažením pustí své léčivé vlastnosti a více se rozvoní). Nejprve dejte pískavici řecké seno, kalonji, kari listy a nechejte orestovat, poté přidejte veškeré práškové koření a jen pár sekund orestujte. Přidejte rozmixovaná rajčata, hrášek a sýr. Vařte asi 10 – 15 minut, dokud se rajčata neuvaří. Na konci můžete ozdobit čerstvým koriandrem.

Pokud vaříte tento recept ve všední den a nechcete připravovat nedělní menu, osmažení panýru můžete vynechat a lze si připravit čons ve vedlejším hrnci a přidat až ke konci vaření k rajčatové omáčce se sýrem a hráškem. Smažené menu by mělo být pouze v neděli, kdy je nejsilnější trávicí oheň.

Sýr s hráškem a v rajčatové omáčce podávejte s rýží basmati, nebo můžete připravit placky – čapati nebo parathy.

Share on facebook
Share on email

Ostatní články

Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →

Pro více informací nás kontaktujte na: