Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 200 ml rýže basmati,
  • 200 ml mungo fazole,
  • 1 balení chřestu (0,5 kg),
  • koření.

Postup

Mungo fazole důkladně propláchneme a namočíme přes noc. Poté vodu slijeme, znovu propláchneme a dáme vařit do vody, aby byla fazole ponořená. Jakmile se začne mungo vařit, sbíráme veškerou pěnu. Jakmile je mungo měkké, vypneme.

Ve vedlejším hrnci důkladně propláchneme rýži (minimálně 3 – 5 x propláchneme horkou vodou, poté do čista studenou vodou), přidáme 200 ml vody, 1 ČL soli, bobkový list a 5 ks hřebíčku a dáme vařit na mírný plamen pod pokličku.

Připravíme si chřest (v receptu je použitý zelený). Nejprve ulomíme tvrdou spodní část (cca 2 cm) a zbytek oloupeme a nakrájíme na malé kousky a krátce povaříme (do pěti minut), hlavičky nechejte bokem, ty se vaří rychleji a přidejte je až na konci, aby se nerozvařily.

Ve větším hrnci smícháme uvařenou rýži, mungo a chřest. Připravíme si čons: 1 PL ghí nechejte rozpálit a do rozpálené dejte 1 ČL kalonji, 1 ČL černé hořčice, 1 ČL kari listů, 1/2 ČL řeckého sena, 1/2 ČL kardamomu a nechejte opražit, dokud hořčice nevypuká. Dále přidáme práškové koření: 1/2 ČL pepře, 1 ČL kurkumy, 1ČL koriandru a 1ČL římského kmínu a jen krátce orestujeme a přelijeme čons ke kičrí. Osolíme himalájsku solí. Pokud chcete, tak na zjemnění lze přidat 1 dc smetany.

Ostatní články

Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →

Pro více informací nás kontaktujte na: