Ingredience

Suroviny na těstoviny na 4 porce:

  • 400 g špaldové mouky
  • 230 ml vody
  • 2 PL ghí
  • 1/2 ČL himalájské soli

Další suroviny:

  • 1 brokolice
  • podmáslí nebo smetana
  • sýr – lze použít čerstvý sýr, tady je použitá gouda (je nutné hlídat mikrobiální syřidlo) nakrájená na kostičky
  • 6PL ghí
  • koření: každého druhu menší 1/4ČL římského kmínu, kalonji, řeckého sena, špetka fenyklu, 1ČL kurkumy, dále po 1/4 ČL práškového koření: koriandr, mletý zázvor, pípali (lze nahradit pepřem). Himalájská sůl.

Postup

Nejprve si připravíme domácí nočky na způsob těstovin (lze samozřejmě nahradit již hotovými těstovinami, pak je recept jednoduchý a velmi rychlý).

Do mísy od robotu dáme mouku, 1/4 ČL soli, vodu a ghí a necháme hnětat hákem asi 10 minut. Hotové těsto dejte do potravinářské fólie a dejte odležet asi na 30 minut (můžete dát do chladna). Pak z těsta v rukou udělejte válečky s průměrem maximálně 1 cm a nakrájete na malé kousíčky, nebo můžete dělat malé 1 cm kuličky. Můžete ale těsto i rozválet a udělat nudle nebo jiné tvary. 

Dejte vařit asi 3 litry vody se solí a těstoviny uvařte (jakmile vyplavou, tak vařte asi 10 minut – záleží na velikosti tvarů).

Ve vedlejším hrnci nebo na pánvi rozehřejte 2-3 PL ghí a dejte celé koření orestovat, pak přidejte mleté koření a následně přidejte na kousky nakrájenou brokolici. Můžete použít celou brokolici, nejen hlavičky, ale také na kousky nakrájejte i spodní část brokolice a listy. Nechte orestovat brokolici, bude tak pekně zelená, jakmile změkne, můžete vypnout a osolit asi 1ČL himalájské soli. 

Do pekáče nebo zapékací formy dejte 4 PL ghí a rozetřete po celém dně. Postupně vrstvíme jednu vrstvu nočků nebo těstovin, na to dáme vrstvu brokolice a následně zase vrstvu těstovin. Podlejte podmáslím (nebo smetanou), aby bylo dostatečně šťavnaté. Troubu rozehřejeme na 200°C horkovzduch a do vyhřáté trouby dáme péct asi na 20 – 30 minut. Asi 10 minut před koncem pečení posypejte vrch nastrouhaným sýrem a zapečte (lze použít i gril na poslední 4 minuty).

Ostatní články

Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →

Pro více informací nás kontaktujte na: