Pro vátu je velmi důležitý pitný režim, ze všech tří dóš by lidé typu váta měli vypít nejvíce, ideálně 2 litry nebo každou hodinu sklenici vody nebo bylinkového čaje. Je vhodné pít převařenou vodu odstátou v měděné nebo zlaté nádobě.
Ve stravě omezit syrovou stravu, studené jídla a nápoje, vynechat zmrzlinu, vynechat sušenky, sušené ovoce, suché musli, omezit nadýmavá jídla jako je květák, brokolice, fazole. Nejíst ve spěchu.
Důležitá je pravidelnost v denním režimu i ve stravování. Vátu zklidňují chutě sladká, kyselá a slaná. Naopak vátu zvyšují chutě hořká, pálivá a svíravá. Přestože by v každodenním jídle měly být všechny tyto chutě obsažené, je vhodné upravovat množství pro snížení váty. Proto je pak jednoduché upravit jídelníček na základě těchto chutí.
Dále je vhodné pro váta konstituci jíst teplou vařenou zeleninu ve vodě nebo na troše ghí, teplé zeleninové polévky, případně do zeleniny přidat trochu smetany, přidávat do jídel koření římský kmín, koriandr, fenykl, kardamom, zázvor (dle aktuálního počasí).
Další ideální koření na snížení váty jsou bazalka, muškátový oříšek a muškátový květ, pískavice řecké seno, petržel, majoránka, tymián, šalvěj, květy růže, kurkuma, vanilka, skořice, hřebíček, černé hořčičné semínko, černý pepř, anýz. Lze používat šafrán, ashwagandu, shatawari, brahmi, amalaki, gotu kola, píppali, haritaki, triphala. Je vhodné používat černou himalájskou sůl.
Dále vařené obiloviny – ideální je např. pšenice, rýže, oves. Z luštěnin je ideální mungo fazole. Mléčné výrobky – zejména panýr, převařené mléko s kořením, sladké ovoce – banány, datle, fíky, hrozno, mango, meloun, papája, švestky, sladká dozrálá jablka. Dále jsou vhodné teplé nápoje, olejové potraviny, jako ořechy, zahřívací potraviny (opět upravujeme dle aktuálního období a počasí), z tuku je pro vátu vhodné ghí, ze sladidel nerafinovaná přírodní sladidla.
Na snídani je tedy dobrá obilná kaše vařená v mléce s kořením a k tomu hořký čaj. Oběd dle ayurvédských principů. Na večeři např. spařená zelenina, teplé polévky a k tomu halva. Opět vše přizpůsobovat aktuálním stavu, aktuálnímu období a počasí.
Dále vátu můžeme vyrovnat dostatečným spánkem (avšak ideálně muži 6 hodin, ženy 7 hodin), dostatečným odpočinkem, relaxací, pravidelností, lehkým pohybem, joga, pránajáma, pravidelné procházky. Dodržování pravidelného denního režimu, chodit spát mezi 21 – 22 hodinou, vyhýbat se hlasité hudbě. Dále jsou pro vátu ideální masáže. Pro masáže jsou vátu je vhodný sezamový olej, který uklidňuje vátu a uvolňuje klouby a Dharvataram olej, kde je navíc léčivá síla bylin, vhodné na revma, artritidu, pro dodání energie a prohřátí. Je vhodné olej zahřát nad svíčkou na tělovou teplotu. Širódhárá (speciální procedura, kdy na čelo se nechává plynule téct proud oleje).
Použití barev:
Vhodné jsou barvy červená, oranžová, žlutá, které uklidňují vátu a kaphu a zvyšují pittu. Tyto barvy jsou vhodné ke zlepšení krevního oběhu, trávení. Také zelená barva uklidňuje vátu a pittu a zvyšuje kaphu. Ideální je bílá barva, což je barva kaphy a vyrovnává všechny tři dóši. Naopak černá barva všechny tři dóši narušuje. Pro uklidnění váty je proto vhodné mít v domácnosti žlutou, červenou, oranžovou a bílou barvu. Nosit zlaté šperky, zlato.
Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →
Pro více informací nás kontaktujte na: