Tip, abyste měli krásně dlouhou rýži je v namočení předem. Nejprve rýži důkladně vymyjte. Vymývat by se měla alespoň pětkrát v horké vodě a poté pětkrát ve studené. Tak rýži zbavíte veškerého přebytečného škrobu. Poté rýži namočte do studené vody a nechejte půl hodiny odstát.
Poté vodu slijte a zalijte rýži stejným množstvím vody, kolik máte odměřeno rýže. Můžete přidat bobkový list, kurkumu, šafrán nebo hřebíček a vždy rýži osolte. Přidejte do rýže lžící ghí (lze přidat také až na konci po uvaření), rýže tak bude sypká. Vařte rýži zakrytou pokličkou na nízkém plameni, dokud se veškerá voda nevyvaří. Poté vypněte plamen a nechejte zakrytou rýži ještě 10 minut odpočívat.
Rýže je na vaření velmi citlivá, proto by se neměla vařit na průvanu, ani neodkrývejte často pokličku, abyste zjistili, zda je již voda vyvařená.
Je dobré používat kvalitní rýži basmati.
Jakmile rýži důkladně properete a předem namočíte. Poté slijte všechnu vodu, je nutné opravdu pečlivě slít vodu a přidejte 1 – 2 PL ghí. Krátce rýži na ghí orestujte a zalijte stejným množstvím vody, jako máte rýže. Osolte, přidejte koření dle chuti a vařte dle výše uvedeného popisu.
Jakmile rýži důkladně properete a předem namočíte. Poté slijte všechnu vodu, je nutné opravdu pečlivě slít vodu a přidejte 1 – 2 PL ghí a 1 ČL římského kmínu na 200 ml rýže. Krátce rýži na ghí i s římským kmínem orestujte a zalijte stejným množstvím vody, jako máte rýže. Osolte himalájsou solí a vařte dle výše uvedeného popisu.
Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →
Pro více informací nás kontaktujte na: