Všechny tři guny (sattva, rajas i tamas) jsou do určité míry spolupřítomny v každém předmětu tvoření, i když některé předměty vyvstávají primárně ze sattvy a jiné z tamasu.
Jídla z kvality nevědomosti navíc zvyšují pesimismus, nevědomost, nedostatek zdravého rozumu, nenasytnost, bezbožnost, zločinné sklony, pochyby, pocity méněcennosti.
U dětí navíc způsobují tamasická jídla hyperaktivitu.
Vyvarování se kvalitě nevědomosti je velmi důležité pro naše zdraví. Abychom měli dobré fyzické a mentální zdraví, je potřeba se vyhýbat kvalitě nevědomosti.
Strava v kvalitě nevědomosti má nízkou kvalitu, je bez života. Do kvality nevědomosti patří potraviny, které jsou:
Tedy veškerá mražená jídla jsou v kvalitě nevědomosti, i mražená zelenina, jídla, která uvaříte a dáte zamrazit, mražené polotovary, zmrzlina apod.
Dále jsou v kvalitě nevědomosti veškerá konzervovaná jídla, tedy různé luštěniny z konzervy, hotová jídla v konzervě apod.
A veškerá průmyslově zpracovaná jídla, včetně jídel, kde jsou přidané různé látky zvýrazňující chutě, „Éčka“ apod. Veškerá jídla, která jsou průmyslově vyráběná jako polotovary. Také většina pečiva, které je z hotového rozmrazeného polotovaru či různé sušenky, křupky, lupínky…
Strava v kvalitě nevědomosti zahrnuje také:
Jídla, která patří do kvality nevědomosti jsou:
Do této kategorie se také řadí cibule a česnek. A vše z tého kategorie, tedy pórek, pažitka, medvědí česnek, cibulové natě. Cibule a česnek sice patří do kvality vášně, avšak mají tamasické účinky.
Veškeré houby také patří do kvality nevědomosti, tedy i např. kombucha nebo hlíva ústřičná.
Pokud některé směry doporučují tyto potraviny pro jejich účinky na zdraví, dle ayurvédy je lepší se všem potravinám z kvality nevědomosti vyhýbat a najít potraviny, které mají také podobné efekty avšak bez tamasických účinků. Např. česnek při nachlazení lze nahradit kurkumou, zázvorem, křenem, neemem, lékořicí apod. Z dlouhodobého hlediska totiž jídla z kvality nevědomosti mají na zdraví právě negativní vliv.
Pokud špatně kombinujeme jídla, tak to má také tamasické účinky, např. kombinace syrových či studených jídel s teplými, vařenými. Když si dáte tedy např. k vařené zelenině ještě salát, má to tamasické účinky. Dále nevhodné kombinace jako je např. mléko a ocet nebo ředkev a med vytváří v těle tamasickou reakci.
Přejídání se nebo jedení na noc má také tamasický efekt.
Navíc, jídlo vařené ve špatném, špinavém prostředí, špatné nastavení kuchaře – zlost, agrese, naštvání apod. se také přenese do jídla. Ale tomuto tématu bude věnován samostatný příspěvek.
Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →
Pro více informací nás kontaktujte na:
Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →
Pro více informací nás kontaktujte na: