Kvalita nevědomosti

Kvalita nevědomosti - tamo guna, tamas

Všechny tři guny (sattva, rajas i tamas) jsou do určité míry spolupřítomny v každém předmětu tvoření, i když některé předměty vyvstávají primárně ze sattvy a jiné z tamasu.

 
Guny nás ovlivňují celkově, ovlivňují také naši mysl a tamasické kvality se projevují jako otupělost, temnost, deprese, sumtek a lenost.

Vliv kvality nevědomosti na naše zdraví

Jídla z kvality nevědomosti navíc zvyšují pesimismus, nevědomost, nedostatek zdravého rozumu, nenasytnost, bezbožnost, zločinné sklony, pochyby, pocity méněcennosti.
U dětí navíc způsobují tamasická jídla hyperaktivitu.

Vyvarování se kvalitě nevědomosti je velmi důležité pro naše zdraví. Abychom měli dobré fyzické a mentální zdraví, je potřeba se vyhýbat kvalitě nevědomosti.

Strava v kvalitě nevědomosti

Strava v kvalitě nevědomosti má nízkou kvalitu, je bez života. Do kvality nevědomosti patří potraviny, které jsou:

  • mražené
  • konzervované
  • průmyslově zpracované
  • ohřívané či jinak vařené v mikrovlnné troubě

Tedy veškerá mražená jídla jsou v kvalitě nevědomosti, i mražená zelenina, jídla, která uvaříte a dáte zamrazit, mražené polotovary, zmrzlina apod.

Dále jsou v kvalitě nevědomosti veškerá konzervovaná jídla, tedy různé luštěniny z konzervy, hotová jídla v konzervě apod.

A veškerá průmyslově zpracovaná jídla, včetně jídel, kde jsou přidané různé látky zvýrazňující chutě, „Éčka“ apod. Veškerá jídla, která jsou průmyslově vyráběná jako polotovary. Také většina pečiva, které je z hotového rozmrazeného polotovaru či různé sušenky, křupky, lupínky…

Strava v kvalitě nevědomosti zahrnuje také:

  • jídla uvařená předem, tedy např. den předem uvařené jídlo a pak ohřáté
  • jídla ohřívaná a veškerá jídla z mikrovlnné trouby
  • jídla dlouho vařená, převařená, rozvařená
  • přezrálé ovoce a zelenina
  • sterilovaná jídla
  • veškerá jídla, která jsou zkažená, plesnivá, kvasící, kazící se, nechutná

Konkrétní potraviny v kvalitě nevědomosti

Jídla, která patří do kvality nevědomosti jsou:

  • maso
  • vejce
  • plísňové sýry
  • tvrdé sýry
  • tavené sýry
  • veškeré houby
  • avokádo
  • sycené nápoje
  • většina hotových cukrovinek a pochutin – sušenky, křupky, popcorn
  • zmrzlina
  • smažená jídla
  • kvašená jídla
  • tvrdý alkohol
  • veškeré drogy
  • léky, které přinášejí otupělost

Do této kategorie se také řadí cibule a česnek. A vše z tého kategorie, tedy pórek, pažitka, medvědí česnek, cibulové natě. Cibule a česnek sice patří do kvality vášně, avšak mají tamasické účinky.

Veškeré houby také patří do kvality nevědomosti, tedy i např. kombucha nebo hlíva ústřičná.

Pokud některé směry doporučují tyto potraviny pro jejich účinky na zdraví, dle ayurvédy je lepší se všem potravinám z kvality nevědomosti vyhýbat a najít potraviny, které mají také podobné efekty avšak bez tamasických účinků. Např. česnek při nachlazení lze nahradit kurkumou, zázvorem, křenem, neemem, lékořicí apod. Z dlouhodobého hlediska totiž jídla z kvality nevědomosti mají na zdraví právě negativní vliv.

Špatná kombinace nebo přejídání

Pokud špatně kombinujeme jídla, tak to má také tamasické účinky, např. kombinace syrových či studených jídel s teplými, vařenými. Když si dáte tedy např. k vařené zelenině ještě salát, má to tamasické účinky. Dále nevhodné kombinace jako je např. mléko a ocet nebo ředkev a med vytváří v těle tamasickou reakci.

Přejídání se nebo jedení na noc má také tamasický efekt.

Navíc, jídlo vařené ve špatném, špinavém prostředí, špatné nastavení kuchaře – zlost, agrese, naštvání apod. se také přenese do jídla. Ale tomuto tématu bude věnován samostatný příspěvek.

Ostatní články

Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →

Pro více informací nás kontaktujte na: