Ingredience

  • 1 patizón
  • 2 brambory
  • bylinky dle chuti – tady je použitá větší hrst směsi čersvě nasekaného líbečku a petrželové nati
  • koření – 1/2ČL koriandru, 1ČL římského kmínu, špetka kardamomu, 1/2ČL kurkumy, 1/2 ČL kalonji,  1ČL himalájské soli
  • 1PL smetany
  • 1PL ghí

Postup

Větší patizón důkladně omyjeme a případně oloupeme a následně rozpůlíme zbavíme semínek. Patizón nakrájíme na kostky. Oloupeme 2 brambory a také nakrájíme na kostky. Na lžíci ghí orestujeme koření a následně přidáme nakrájený patizón a brambory. Podljijeme vodou, aby byla zelenina celá pokrytá. Necháme vařit do změknutí. Jakmile je směs měkká, trva cca 20 – 25 minut, rozmixujeme do hladka, přidáme sůl a 1PL smetany na zjemnění.

Tip

Koření je vhodné upravit dle ročního období, patizón je vhodný na podzim a zimu, pokud vaříme v létě je dobré přidat ochlazující koření – můžeme přidat koriandr, kardamom. Během zimy můžeme na ghí orestovat ještě zázvor a třeba černé hořčičné semínko.

Ostatní články

Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →

Pro více informací nás kontaktujte na: