Ingredience
- 1 patizón
- 2 brambory
- bylinky dle chuti – tady je použitá větší hrst směsi čersvě nasekaného líbečku a petrželové nati
- koření – 1/2ČL koriandru, 1ČL římského kmínu, špetka kardamomu, 1/2ČL kurkumy, 1/2 ČL kalonji, 1ČL himalájské soli
- 1PL smetany
- 1PL ghí
Postup
Větší patizón důkladně omyjeme a případně oloupeme a následně rozpůlíme zbavíme semínek. Patizón nakrájíme na kostky. Oloupeme 2 brambory a také nakrájíme na kostky. Na lžíci ghí orestujeme koření a následně přidáme nakrájený patizón a brambory. Podljijeme vodou, aby byla zelenina celá pokrytá. Necháme vařit do změknutí. Jakmile je směs měkká, trva cca 20 – 25 minut, rozmixujeme do hladka, přidáme sůl a 1PL smetany na zjemnění.
Tip
Koření je vhodné upravit dle ročního období, patizón je vhodný na podzim a zimu, pokud vaříme v létě je dobré přidat ochlazující koření – můžeme přidat koriandr, kardamom. Během zimy můžeme na ghí orestovat ještě zázvor a třeba černé hořčičné semínko.
Ostatní články
Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →
Pro více informací nás kontaktujte na:
- info@tradicniayurveda.cz
- (+420) 731 719 268