Shrikhand je vynikající indická sladkost. Přestože je nutné dopředu připravit jogurt, příprava není náročná a chuť je vynikájící.
Přestože jogurt zvyšuje pittu a kaphu, tak díky přidání šafránu a kardamomu jsou v tomto receptu sníženy tyto účinky jogurtu. Šafrán, který je tridošický (vyrovnává všechny tři dóši), navíc uklidňuje pittu a je vhodný na čištění krve, snižuje záněty a je výborný pro pokožku a oči. Kardamom je skvělý na trávení a také je tridóšický. Navíc jsou to koření z kvality dobra (sattva).
Shrikhand obsahuje tyto chutě: sladká (jogurt, cukr), kyselá (jogurt), pálivá (kardamom) a svíravá (šafrán).
Budete potřebovat:
Nejprve nechejte jogurt odkapat pomocí bavlněného plátna a cedníku přes noc (ideálně celý den). Můžete dát cedník přes misku a do ní plátno a vykopte zde jogurt, nahoře opět zakryjte jogurt zbytkem plátna a nechejte takto odkapávat.
Minimálně hodinu před přípravou dejte do 2 PL lžic mléka odstát 1/2 ČL šafránu. Šafrán tak pustí barvu a chuť. Jakmile je jogurt odkapaný, vyždímejte z něj ještě přebytečnou vodu a vložte do mísy. Zamíchejte společně s přírodním cukrem a odstátým šafránem a mletým kardamomem. Lžící šlehejte směs dostatečně dlouho, abyste vytvořili vláčnou a hustou konzistenci. Poté můžete podávat při pokojové teplotě.
Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →
Pro více informací nás kontaktujte na:
Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →
Pro více informací nás kontaktujte na: