Jarní období je obdobím váty a kaphy. Jednotlivé dóše se v průběhu jara prolínají a je tedy nutno přizpůsobit denní režim aktuálnímu počasí. Obecně v našem podnebí na počátku jara převažuje dóša váta a následně se projevuje váta s kaphou.
Hlavním principem v Ayurvédě by i v denním režimu měla být flexibilita. To znamená, že bychom se měli přizpůsobovat aktuálnímu počasí a podle toho upravovat svou stravu. Ve dnech, kdy převládá váta se tak vyvarovat potravinám, které zvyšují vátu, naopak ve dnech, kdy převažuje kapha, si upravit režim a vyvarovat se zahleňujícím jídlům.
Obecně bychom se na jaro měli vyvarovat konzumaci potravin, které jsou suché (např. sušené ovoce konzumované samostatně, sušené racio chleby, kynuté pečivo), studené (syrová zelenina, zeleninové saláty) a velmi lehkým jídlům. Např. studené saláty ještě více zvyšují vátu, proto je dobré se jim v tomto období vyvarovat. Navíc nás ochlazují, což není v tomto období ještě příznivé. Na jaro bychom se měli úplně vyhýbat potravinám, které mají ochlazující účinek, které zvyšují produkci hlenu. Proto například jogurty ani na jaro nejsou ještě vhodné.
Mléčné potraviny je dobré kombinovat s pálivým kořením, na jaro je z mléčných produktů vhodný zejména panýr (recept na domácí výrobu bude někdy příště), smetana nebo mléko svařené s pálivým kořením. K obědu je vhodné zejména kičrí (recept na kičrí neboli indické rizoto najdete v sekci recepty), rýže, mungo fazole, vařená červená řepa, vařená zelenina se smetanou.
Také bychom se v tomto období měli vyhýbat stresu. Na jaro je velmi důležité nosit teplé oblečení. Přestože sluníčko už krásně svítí, tak bychom ještě neměli odkládat mikiny a bundy a letní oblečení ještě nechejme v šatníku. Je velmi důležité neprochladnout a nenechat se ofouknout.
Na jaro je přirozené, že tělo začíná samo startovat odhleňovací proces. A proto je tedy přirozené, že se v tomto období projevují různé rýmy či kašel, při kterých se uvolňuje nahromaděná kapha. Důležité je tedy na jaro provádět detoxikaci organismu a zbavit se hlenu nasbíraného za zimní období. Vzhledem k tomuto přirozenému cyklu je detoxikace intenzivnější a snazší. Pokud jsme v zimě spíše seděli doma, mnoho se nehýbali, tak je nutné se nahromaděné kaphy zbavit. A protože podle Ayurvédy se vše točí kolem trávicího ohně a trávicího traktu, tak také vše začíná úpravou stravy. Pokud chcete své tělo očistit, je možné si dát odlehčenou dietu založenou na konzumaci kičrí. Dostatečně u toho pít bylinné čaje a pečovat o svůj trávicí oheň. Také střeva můžeme podpořit vyloučení toxinů z těla pravidelným pitím trifaly na noc. Trifala pročistí a harmonizuje tělo. Ideální je zalít trifalu (1ČL) převařenou vodou (vychlazenou) a nechat několik hodin odstát a večer před spaním vypít.
Navíc během jara se postupně začíná oslabovat trávicí oheň. S tím, jak se otepluje, tak se nám pomaličku snižuje trávicí oheň. Můžeme jej podpořit tím, že budeme před jídlem konzumovat apetizér, nebo si dáme kousek zázvoru s černou himalájskou solí pár minut před jídlem. Nebo citrón s černou solí či křen s černou solí pár minut před jídlem. Můžeme také samozřejmě trávicí oheň podpořit i jiným pálivým kořením dle typu konstituce.
Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →
Pro více informací nás kontaktujte na: