Suroviny

Na dvě porce potřebujete:

  • 200 g čerstvého sýru panýrového typu
  • zelenina dle chuti – zde je mrkev, cuketa, řapíkatý celer a hrášek (můžete použít různou zeleninu dle chuti)
  • 2PL smetany ke šlehání
  • koření a bylinky: vždy cca 1/4 ČL – černá horčice, kmín (ideálně římský), nové koření, pepř, kurkuma, koriandr, bazalka (lze nahradit petrželovou natí, libečkem, kudrlinkou)
  • himalájská sůl
  • 2PL ghí
  • 200 ml rýže basmati
  • rozinky (dle chuti)

Postup přípravy

Panýr si můžete doma připravit dle receptu nebo koupit, běžně se prodává jako čerstvý sýr nebo sýr panýrového typu.

Nejprve rozehřejeme hrnec se silnějším dnem a přidáme ghí, do rozpáleného ghí přidáme koření: nejprve černá horčice a necháme „vyskákat“, následně přidáme nové koření, římský kmín a po pár vteřinách práškové koření a bylinky a přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu. Necháme orestovat a jakmile začíná být zlatavá, tak podlijeme asi 1 deci vody. Pokud máte druhy zeleniny, které se vaří rozdílně, přidáváme postupně. Pokud nemáte některé koření nebo bylinky, nahraďte jinými nebo vynechejte.

Následně uvaříme zeleninu do měkka. Panýr nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme 1PL ghí a necháme panýr orestovat (lze také panýr namáčet třeba 2 hodiny v syrovátce, aby změkl). Orestovaný panýr přidáme k uvařené zeleninové směsi a přidáme 2 PL smetany ke šlehání ke zjemnění (lze vynechat), osolíme malou čajovou lžičkou himalájské soli.

Zároveň si uvaříme rýži basmati. Tip na vaření rýže. Do rýže můžeme přidat po orestování asi hrst omytých rozinek a vaříme společně s 1ČL himalájské soli.

Pokud si děláte domácí panýr, tak syrovátku lze využít a můžete z ní udělat tento nápoj. Uvaříme syrovátku s kořením – 1ČL kardamomu, celá skořice, 2 cm nastrouhaného zázvoru, špetka anýzu. Koření v syrovátce alespoň 15 minut povaříme. Lze dosladit medem nebo třtinovým cukrem. Pozor med přidávejte vždy až do vychlazeného nápoje.

Ostatní články

Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →

Pro více informací nás kontaktujte na: