Jak vyrovnat kaphu

Strava pro kapha konstituci

Kaphu snižuje pálivá, hořká a svíravá chuť.

Lidé této konstituce by měli jíst hlavně vařená jídla a měli by se vyhýbat nadměrnému užívání tuků, také není vhodné nadměrně užívat mléčné výrobky. Lze zopakovat, že kaphu zvyšují sladké, kyselé a slané chutě. Naopak pálivé, hořké a trpké chutě ji snižují a vyrovnávají.

Vhodnými pálivými potravinami jsou čerstvý zázvor, křen a koření (skořice, hřebíček, fenykl, bazalka, kurkuma). Také med má dle Ayurvédy sladkou a ostrou chuť. Tedy med trávení podporuje.

K  hořkým potravinám patří např. artičoky, lilek, zelená listová zelenina, listy kopřivy, čekanka, okurky, chřest, grapefruit, rebarbora, kopr, rozmarýn, citronová tráva a šafrán. Koření: koriandr, pískavice řecké seno. Z čajů jsou hořké bezinkový, jasmínový, třezalkový.

Trpkou chuť má např. květák, brokolice, fenykl, luštěniny, brambory, celer, okra, zelená paprika, cuketa, jablka, hrušky, ostružiny, rebarbora a šípkový čaj.

Jídelníček by měl být postaven na lehčích, suchých a teplých jídlech. Z potravin jsou nejvhodnějšími ty s ostrou, hořkou a stahující chutí. Je tedy vhodné pravidelně jíst dostatek zeleniny a zázvoru, které podporují trávení. Lidem této konstituce nemusí vyhovovat pšenice. Naprosto nevhodné pro kapha typy je zmrzlina, jakákoliv studená jídla a nápoje, sladkosti, smažená jídla, příliš sytá a mastná jídla. Zejména by se tito lidé nikdy neměli přejídat. Je dobré omezit ve stravě rajčata, meloun, sladké brambory a sladké ovoce jako jsou fíky, banány, avokádo a ořechy. Také je vhodné omezit ve stravě pšenici a oves.

Naopak vhodné jídlo by mělo být lehčí, teplé, sušší, na minimálním množství ghí, převážně hořké, ostřejší a trpčí chuti. Například teplá, kořeněná jídla, ostatní druhy zeleniny, jako artyčoky červená řepa, brokolice, růžičková kapusta, květák, fenykl, zelené fazolové lusky, kapusta, okra, spařená rukola či řeřicha, špenát, čekanka, tuřín; ovoce jako jablka, hrušky, brusinky, borůvky, granátová jablka, grapefruit, z obilovin basmati rýže, ječmen, žito, pohanka, proso a jako sladidlo med. Lze používat slunečnicová a dýňová semínka. Z obilovin je vhodné mungo fazole, cizrna (důkladně provařená), červená čočka, loupaný hrách. Pro kaphy jsou vhodné všechny druhy koření (zejména pálivá koření jako černý pepř, sušený zázvor, bazalka, hořčice, dobromysl, hřebíček a skořice), hořké koření (aloe vera, dřišťál a hořec), dále je vhodná kurkuma.
Kaphy by omezit konzumaci mléčných výrobků. Mléko by mělo být vždy převařeno se špetkou kurkumy, šafránu nebo zázvoru.

Například na snídani je pro kaphu vhodný grapefruit, jablka (případně dušená jablka s kořením) a hořký čaj. Pokud chcete snídat kaši, je vhodná kaše z ječmene opět s kořením a medem (přidat až do vychlazené kaše). Při vaření lze do kaše přidat trochu sušeného ovoce. Snídani ale může kapha klidně vynechat.

Vhodným jídlem k obědu je kičrí s pálivým kořením nebo zelenina připravená v páře, vařená nebo dušená ve vodě. K večeři je vhodná lehčí vařená zelenina ve vodě či páře.


Kapha potřebuje ze všech konstitucí nejméně tekutin, zhruba 1 litr. Vhodné jsou bylinkové čaje – čekankový, skořicový, pampeliškový, zázvorový nebo kaphy mohou pít také zeleninové šťávy. Pít měděnou vodu – voda odstátá v měděné nádobě.

Další vyrovnávání kaphy

Pro kaphu je velmi důležitý pravidelný pohyb. Dostatek pohybu a různorodá činnost spojená s relaxací pomáhají Kaphu zklidnit. Kaphy se musí vyhýbat spánku během dne a dlouhého vyspávání. Vyhýbat se lenosti, dlouhému vysedávání.

Pro uklidnění kaphy mít v domácnosti červenou, oranžovou.

1. díl seriálu

Ostatní články

Aktuální informace naleznete také na Facebooku ve skupině Tradiční Ayurveda: Klikněte zde →

Pro více informací nás kontaktujte na: